A Kaufbeureni Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület látogatása

Kaufbeuren és Szombathely testvérvárosi kapcsolata már több mint három évtizedes múltra nyúlik vissza. A vasi megyeszékhely, és az ugyancsak izgalmas múltú bajor kisváros közti barátság azon nem túl nagy számú testvérvárosi kapcsolatok közé tartozik, amelyekben nem csupán politikusi delegációk látogatják egymást, hanem civil tömörülések, egyesületek, énekkarok, sportegyesületek, egyházi, vallási közösségek és nem utolsó sorban magánemberek kisebb-nagyobb csoportjai közötti élénk kapcsolattartása jellemzi.


Szeptember 21-én is egy ilyen csoport érkezett  Szombathelyre a Kaufbeureni Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület valamint a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület szervezésében. A mintegy 50 fős csoport Szombathely és környékének nevezetességei mellett Keszthellyel és a Balaton vidékével is megismerkedett. 
A magyar és német szervezők Szombathely egykori és mai zsidóságának kultúráját és emlékeit is meg akarták  ismertetni a résztvevőkkel, így Spiegler Tibor vezetésével a csoport meglátogatta a Bernstein Béla Kulturális Központot, ahol az imateremben a zsidó vallási hagyományokba, a kiállításon pedig a szombathelyi zsidóság  történetébe nyerhettek bepillantást az érdeklődők. 
A látogatás a Zsidó Kultúra Házában, a Szemtől Szemben c. kiállításon folytatódott. „Példaértékű az, amit itt látunk. Európai kitekintésben is ritka az, hogy ilyen jól szerkesztett és átgondolt, és nem utolsó sorban ilyen fantasztikus alapanyagra épült fotókiállítás mutassa be egy város tragikus módon elhurcolt és elpusztított zsidóságának kultúráját és hagyományait.” osztotta meg velünk gondolatait Ernst Holy, a Kaufbeureni Testvérvárosi Egyesület elnöke. 

Szöveg: Szabadfi Zoltán

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.