A Kulhay fiúk a klubban

Ritka szerencsében volt részük mindazoknak, akik meghallgatták a Kulhay testvérek örömzenélését a Bernstein Béla Zsidó Kulturális Központban. Pedig András és Géza csak azt csinálták, amit annyiszor gyerekkorukban: együtt muzsikáltak.

Foto:

Kettejük fellépése mindjárt telt házat vonzott a Batthyány téren, a Bernstein Béla Zsidó Kulturális Központ nagytermében. Olyan volt tényleg, mintha valami jókedvű családi összejövetelbe vagy házibuliba érkeztünk volna, ahol mindenki szívesen látott vendég – és valahonnan mindenki ismeri a másikat. Nem kellett mást tenni, mint nézőtérré alakítani a tágas, összenyitható szobákat, és persze az előtérben berendezni a büfét (a mi szem-szájnak ingere kínálatról a hitközség tagjai gondoskodtak).

Foto:

Sugár Judit, az este háziasszonya mindenekelőtt korábbi tévéfelvételeket ajánlott a közönségnek. A helyszíni beszélgetésnek egy picit jobban örültünk volna, bár nagyon jó volt látni a jazztől a komolyzene felé forduló (de persze más stílusokban – mondjuk, amint hallottuk, ilyen a blues – is otthonos) Kulhay Gézát, amint például Márkus Tiborral négykezest játszik. A felvételen mondta el azt is, hogy – pályaív ide vagy oda – számára az a legnagyobb siker, ha kis klubközönség előtt játszik, és a végén úgy érzi, hogy valami történt. Mert az igazi zene intim dolog.

zenetestver_02_eredmeny2.01_Megabajt

Hát most történt valami. Az első sorban oldalt helyet foglaló hitközségi elnök, Márkus Sándor többször jelezte tapssal, ha egy-egy improvizációs futam különösen elnyerte a tetszését. Az oldalsó ajtó takarásában a Kulhay fiúk édesanyja, Kulhay Baba figyelte az örömzenélést. (Amikor pedig Sugár Judit őt magát is színpadra hívta, felcserélődtek a szerepek: Géza jegyezte meg mosolyogva a takarásban: Hogy izgul!)

A Kulhay fiúknak persze nem volt miért izgulniuk, a kiszabott koncertidő gyorsan eltelt, a közönség követelte a ráadást. Az első klubdélután bőven elérte célját, és hamarosan jön a következő. Március 9-én a fotós Bonyhádi Zoltán lesz a főszereplő, koncert helyett tárlatnyitó várható. A terülj, terülj, asztalkám viszont bizonyára hasonló lesz, ahogyan a bemutatkozást követő jóízű beszélgetések is a Batthyány tér 9.-ben.

Forrás: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia, fotó: Szendi Péter)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.