A legnagyobb kérdés a félelemhez való hozzáállás

A Szombathelyi Zsidó Hitközség és a Magyar-Izraeli Baráti Társaság meghívására Szombathelyre látogatott Yosef Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete. A diplomata látogatása alatt kerekasztalhoz ült a hitközség tagjaival, és hosszasan válaszolt kérdéseikre.

529678_yosef_amrani_izreli_nagykovet

A nagykövetnek a lehető legaktuálisabb kérdéseket tették fel a jelenlévők, így megkerülhetetlen volt az amerikai elnökválasztás eredménye is. „Donald Trump megválasztásának Izraelhez közvetlenül nincs köze” – kezdte mondandóját Amrani. „A leendő elnök teendői és ígéretei hatással lesznek a világra, az Egyesült Államok szerepe változni fog. Izraelnek szüksége van egy erős Egyesült Államokra, ugyanakkor hangsúlyozom, hogy Izrael egy független állam, erős gazdasággal.”

Mint mondja, változások lesznek, de Izrael célja az, hogy jó kapcsolatot tartson fel az Egyesült Államokkal.

529682_yosef_amrani_izreli_nagykovet

Yosef Amrani elmondta azt is, hogy nevetségesnek tartja, hogy manapság egyes országok még mindig megkérdőjelezik Izrael létezését. „A történelmet ma is írjuk. Sokan nem gondolták, hogy túl fogjuk élni, de ma is itt vagyunk.”

A jelenlévőket nagyon érdekelte az is, hogy a nagykövetnek mi a véleménye Magyarország politikai helyzetéről. „Erre nem mint izraeli vagy mint zsidó szeretnék válaszolni, hanem mint a világ egyik polgára” – kezdte válaszát a diplomata. „Függetlenek és erősek vagyunk, a mai embereknek a világban a legnagyobb kérdése a félelemhez való hozzáállás. Mindent ez irányít, gondoljunk csak az amerikai elnökválasztásra, vagy a Brexitre. A politikai irányvonalat is ez határozza meg. Magyarország a zsidó közösségekkel szemben sokkal elfogadóbb és nyitottabb, mint más nyugati országok. Magyarország képviseli a zsidók érdekeit is, Izraellel is jó a viszonya.”

Mint mondja, Izraelnek semmi köze a migránskérdéshez, de személyes véleménye, hogy ők sem szívesen fogadnának be több ezer afrikait. „A világ már nem olyan kedves és szép hely, mint volt. Nem tudom milyen lesz ezután, de most sokkal rosszabb, mint valaha volt.”

Forrás: nyugat.hu, fotó: Vágvölgyi Bálint

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.