A szenvedés útja – emlékhelyet avattak Sitke és Sárvár között

Sitke és Sárvár között található az úgynevezett Zsuzsanna-vonal Háborús Emlékhely, amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel csütörtökön. A Zsuzsanna-vonal építése összefoglalja a II. világháború nemzeti tragédiáját, most emlékművel tisztelegnek az áldozatok előtt. Az avatáson a Szombathelyi Zsidó Hitközséget is többen képviselték.
Zsuzsavonal_bs10

A rendezvényen emlékező beszédet mondott Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, Totha  Péter Joel és Rácz István tábori katolikus lelkészek pedig felszentelték az emlékművet. Ágh Péter kiemelte: akkor, amikor a II. világháború egy-egy helyszínén emlékezünk, mindig fejet kell hajtanunk az ártatlanok előtt, akiknek a sorsa máshogy kellett volna, hogy alakuljon.
Vas megyén keresztül húzódott a Zsuzsanna-vonal. Kézi erővel, esőben, sárban, hóban, fagyban rengetegen építették a védelmi rendszereket. Helyi lakosokat, munkaszolgálatosokat, hadifoglyokat rendeltek ki a munkálatokhoz. A szovjetek 1945 márciusában áttörték a hevenyészett védővonalat, majd elkezdődött a kényszermunkások áthelyezése Mauthausenbe. Az evakuáltaknak az Alpokon átkelve, az út döntő részét gyalog kellett megtenniük. Többnyire a szabadban aludtak, élelmet sokszor napokig nem kaptak. Az evakuálási útvonalakon tömegsírok emlékeztetnek a magyarországi zsidók szenvedésekkel teli útjára.
Forrás: Vas Népe (szerző: Cseszkó Tamás) Fotó: Benkő Sándor
This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.