Befejeződtek a 4. keresztény–zsidó tanulmányi napok Kőszegen

Július 19. és 22. között tartották meg Kőszegen a 4. közép-európai keresztény–zsidó Tóra Tanulmányi Napokat. A rendezvénynek a verbita atyák Szent Imre Lelkigyakorlatos Háza adott otthont – tájékoztat Boros Gyevi Ottilia, a találkozó egyik résztvevője.

tora_tanulmanyi_napok

A szemináriumot Markus Himmelbauer, a keresztény–zsidó párbeszéd bécsi csoportjának vezetője és Oliver Achilles, a bécsi teológiai kurzusok tudományos asszisztense vezette. Róna Tamás vezető rabbi Kecskemétről, Susanne Plietzsch, a Salzburgi Egyetem judaisztikaprofesszora, Jutta Hausmann, a Budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetség Tanszékének vezetője, Agnethe Siquans, a Bécsi Egyetem Ószövetség-professzora és Riszovannij Mihály germanista Budapestről segítették előadásaikkal és a csoportmunkák vezetésével a közös gondolkodást Ábrahám és Sára történetéről.

A történet feldolgozása közben a résztvevők megismerték a zsidó hagyományt és a keresztény nézeteket, ismét tudatosítva, hogy nagyon sok szál köti össze vallásában a zsidó és keresztény embert.

A munka közben kialakult viták és egyetértések rámutattak arra, hogy nagyon is szükség van napjainkban az ilyen jellegű dialógusra, hiszen így tudunk csak eljutni a békés egymás mellett élés teljességére. Hitünkben, kultúránkban pedig így lehet gyarapodni.

A tanulmányi napokat német, osztrák, magyar és délvidéki résztvevők közössége alkotta. Katolikus, református, evangélikus és zsidó hittestvérek barátkoztak a közös kiránduláson is, amelynek keretében egy közeli osztrák zsidó temetőt és emlékművet kerestek fel.

A rendezvény a Klosterneuburgi Biblikus Alapítvány, a burgenlandi evangélikus szuperintendens, a kismartoni katolikus püspökség és a Sion Leányai Kongregáció támogatásával jöhetett létre.

Forrás: Magyar Kurír / Fotó: Boros Gyevi Ottilia

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.