Hatvannégy sírhellyel bővült a szombathelyi zsidó temető ­

Hatvannégy sírhellyel bővült a szombathelyi zsidó temető. Az alapterület nem változott, a kerítésen belül alakították ki az új parcellákat. A munkálatokhoz az önkormányzat adott hét és félmillió forint támogatást.

zsido_temeto_bovitese

1819­-ben Batthyány Fülöp herceg adott háromszáz négyszögölnyi területet és húszezer téglát a temető létrehozásához szentmártoni birtokából – két ezüstforintért. Az elmúlt közel kétszáz évben háromszor bővítették a temető területét, de egy részét – a Joskar Ola lakótelep építésekor – kisajátították. A temetőben most több mint 2400 sír található, de az utóbbi évekre már alig maradt itt temetkezési hely, ezért sürgetővé vált újak kialakítása.

– Legutóbb, az északi kerítés rendbehozatalakor három új parcella is létrejött, de már akkor látszott, hogy elengedhetetlen a bővítés. Hét és félmillió forintot adott a hatvannégy sírhely kialakításához az önkormányzat – mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester.

zsido_temeto_bovitese_2

Annak érdekében, hogy területet nyerjenek, elbontottak egy használaton kívüli épületet, áthelyezték az ortodox temetői rész kerítését, és kiirtották az elburjánzó növényzetet. Mindenekelőtt azonban – a vallási előírásoknak megfelelően – megelőző feltárást végeztek annak érdekében, hogy kiderüljön, az érintett szakaszon vannak­-e a földben emberi maradványok. Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke kiemelte: ha találtak volna, nem is kezdhetik el a munkát, mert a szigorú vallási törvények nem teszik lehetővé, hogy megbolygassanak egy temetkezési helyet. Ráadásul azt a részt, ahol most az új parcellákat kialakították, a második világháborúban bombatalálat érte. A kutatás során azonban nem találtak sírra utaló jelet.

Magyarországon 1600 izraelita temető található, ezek egy része elhagyatott, mert az 1940­es években a zsidóüldözésnek egész helyi közösségek estek áldozatul. A szombathelyi temetőt nem érinti, mert az itteni közösség tagjai ápolják a sírokat és temetkeznek is ide – ­ de más településeknek, a gondozatlan zsidó temetők rendbetételére a kormány egymilliárd forint pályázati forrást biztosított.

Forrás: Vas Népe, szerző: Szombathelyi Médiaközpont

A Szombathelyi Televízió összeállítása itt tekinthető meg.

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.