„Ilyet tenni nem szabad” ­ – Csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi diákok Szombathelyen

Sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai diákok töltenek majdnem egy hetet Szombathelyen a KDG meghívására. Bejárják Vas megyét: Kőszegtől Csöngén át az Őrségig. Vasárnap egy darabon elkísértük őket: a szombathelyi zsidó kultúra házában, a Szemtől szemben ­állandó kiállításon találkoztunk.

Csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi diákok Szombathelyen (fotó: Szendi Péter)

Csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi diákok Szombathelyen (fotó: Szendi Péter)

Szinte percre pontosan kiszámított sűrű programot állítottak össze a KDG-­sek a vendégek számára, akiket fogad Szombathely polgármestere is. Persze nem marad ki a majdnem egy hétből a közös műhelymunka, az ismerkedés és a személyes kapcsolatok megteremtése, bővítése sem. A Kanizsai Dorottya Gimnázium ezúttal a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Lícemból és a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumból (Románia, Erdély) fogad csoportokat. A diákokkal vasárnap délelőtt a szombathelyi zsidó kultúra házában, a Szemtől szemben ­állandó kiállításon találkoztunk. Márkus Sándor, a házat megnyitó Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszöntője után Kelbert Krisztina történész­kutató, a Szemtől szemben-tárlat kurátora (a koncepció kidolgozója) tartott tárlatvezetést. Mint mondta, külön örömmel tölti el a diákok érkezése, hiszen talán az a legfontosabb, hogy a felnövekvő fiatal generációk szembesüljenek közös múltunkkal. Kelbert Krisztina hangsúlyozta: a múlt századelőn Szombathelyen élő virágzó zsidó közösség nélkül – amely virágzásnak a holokauszt vetett véget -, ­ a megyeszékhely történetét lehetetlen megérteni és értelmezni. A hajdan volt mosolygó, boldog szombathelyi életképeket fölvonultató fotókiállítás kísérőszövegeit böngészve Veres Melinda, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja csak annyit mond: „Én ilyet nem csinálnék, ilyet tenni nem szabad.” Ennyi vidámság láttán még borzongatóbb a hiány, amely a gettóba zárt, aztán vagonokban Auschwitzba küldött, szinte teljes egészében elpusztított szombathelyi zsidóság után maradt.

Melinda egyébként még nem járt Szombathelyen, ez az első találkozás. Kíváncsian várja a KDG-­s diákokkal való megismerkedést. Ő maga a líceum zenei tagozatára jár, a lányok körében ritka hangszert választott: harsonás.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatójának, Lőfi Gellértnek viszont barátai, régi ismerősei is vannak Szombathelyen. Például Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színésze, aki anno a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházból szerződött át Szombathelyre. Vagy Paulik Ákos tanár úr a művészeti szakközépiskolából, amellyel szintén partneri kapcsolatba került a líceum a Határtalanul! ­program révén.

A vendégek szombaton érkeztek, szerdán indulnak haza. Viszik magukkal az élményeket – például Csöngéről, ahol Weöres Sándor, az Octopus­dráma szerzője talán elsőként megmérkőzött a sárkánnyal, mint Szent György, akinek két szobra is van Sepsiszentgyörgyön. A KDG­-sek pedig hamarosan viszonozzák a látogatást.

Forrás: Vas Népe, szerző: Ölbei Lívia, fotó: Szendi Péter

 

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.