Szemtől szemben – Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből – állandó kiállítás

*** Eye to eye exhibition – IN ENGLISH ***
*** Von Angesicht zu Angesicht Ausstellung – Deutsch ***

Zsidó Kultúra Háza, Szombathely, Zrínyi Ilona utca 17.

Belépőjegy árak:

 • Felnőtt: 800 Ft/fő
 • Diák vagy nyugdíjas: 400 Ft/fő
 • 7 év alatt: ingyenes
 • Családi belépő: 2.000 Ft (2 felnőtt + 2 gyermek 7-16 éves kor között)
 • Csoportos belépő 12 főtől: 600 Ft/fő

A tárlatvezetés díja:

Garantált magyar és angol nyelvű tárlatvezetés:

 • magyar nyelven: 3.000 Ft; csoport részére: 4.000 Ft
 • angol, német nyelven: 4.000 Ft; csoport részére: 5.000 Ft

Tárlatvezetési időpontra bejelentkezés szükséges, legalább 3 munkanappal a látogatást megelőzően az iroda@szombathelyizsidohitkozseg.hu e-mail címen!

A kiállítás megtekintésére 60 percet vesz igénybe. Belépőjegy a helyszínen váltható!

Szemtől Szemben

A Szombathelyi Zsidó Hitközség a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeummal együttműködésben 2015. augusztus 27-én nyitotta meg Szombathelyen, a Zrínyi Ilona utca 17. számú épületének modern kiállítóterében „Szemtől szemben – Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből” című állandó kiállítását.

A perszonalitást, az egyéni sorsokat és megéléstörténetet fókuszába helyező tárlat közel 1000 archív fotográfián, 40 témán és több mint 500 emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallási életét, társadalmát és történetét, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. Ezáltal a modern Szombathely 19–20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas bepillantást.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség és a Savaria Múzeum egyedülálló összefogásának eredményeképp, kétnyelvű (magyar–angol) tárlat nyílt, amely állandó lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődő látogatók még szélesebb köre közelíthesse és érthesse meg a szombathelyi mikroközösség történetén keresztül a Magyarországon és Közép-Európában élő zsidóság sorsát. Az állandó kiállítás megszólítja a világ számos pontján élő egykori szombathelyi zsidó családok leszármazottait.

Ugyanakkor a látogatókat és az emlékezetpolitikát is szembenézésre készteti, hiszen a politikatörténeti események bemutatásával párhuzamosan helyi zsidó polgárok sorsán – női, gyermek és férfi portrékon – keresztül, részletesen és emberi közelségből, „szemtől szemben” mutatja be a holokauszt helyi előzményeit, valamint a koncentrációs táborok borzalmait.

A tárlat lehetőséget biztosít Szombathely és tágabb környezete, Vas megye alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, hogy tananyagukba integrálják a helyi zsidóságról összefoglalt tudást.

A kiállítás Szombathely Megyei Jogú Város, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, valamint a Szombathelyi Zsidó Hitközség támogatásával valósult meg.

Köszönetünket fejezzük ki az alkotóknak:

 • Kurátor: Kelbert Krisztina
 • Fotó: Dénes Nóra
 • Grafika: Kassai Ferenc

Takács Szabolcs Ferenc államtitkár megnyitóbeszéde (2015. aug. 27., Szombathely)

Önre is számítunk!

A tárlat fenntartása  költségekkel jár. Ön is segíthet abban, hogy a maga nemében egyedülálló gyűjteményünk továbbra is mindenki számára nyitva álljon. Ezért kérjük Önt, hogy szavaival és adományával támogassa e munkát, és segítsen a kiállítás népszerűsítésében:

 • Megoszthatja ismerőseivel, amit látott nálunk, figyelmükbe ajánlhatja a tárlatunk, és biztathatja őket arra, hogy ők is keressék fel a gyűjteményt.
 • Anyagi támogatására is számítunk, melynek segítségével biztosítható, hogy a „Szemtől Szemben” című kiállítás még hosszú időn át fogadhassa látogatóit.

Vonatkozó cikkek:

Comments are closed.