Közös Tu bisvat ünnep

Közös Tu bisvat (a fák újéve) ünnepre gyűltek egybe a Szombathelyi Hitközség tagjai a mosonmagyaróvári, a pápai és a soproni hittestvérekkel.

tree_heart

A természet szeretete már Mózes korában is fontos volt a zsidó nép számára, a gyümölcsfák védelme pedig különösképpen. Ezt igazolja az, hogy a gyümölcsöt termő fákat még háború idején sem volt szabad kivágni. Ennek egyik megnyilvánulása ez az ünnep is.

Az ünnep előtt Spiegler Tibor hittestvérünk mutatta be a Szemtől szemben kiállítást, majd az érdeklődők Kardos Tamás fotóművész hittestvérünk, „Szilánkok a nagyvilágból” című kiállítását is megtekinthették a Zsidó Kultúra Házában.

Radnóti Zoltán főrabbi úr előadásában elmondta: az ünnep a Hillél-féle iskola szerint svát hónap 15-én, Samáj szerint 1-jén van. A két mester több kérdésben is mást tartott megfelelőnek, a különféle tanítások közötti különbség okán született meg a zsidó vallásos irodalom legismertebb és legnagyobb gyűjteménye, a Talmud. A fák újéve nem tórai ünnep, az ókori Izrael törvényei a mezőgazdasági szolgáltatások miatt írták elő a fák újévének megtartását, a törvények a mai zsidóságra is érvényesek, az ünnepet napjainkban is megtartják. Így minden fának ez a születésnapja. Izraelben a fák termését nem szabad megenni az első három évben, a negyedik évi termést pedig fel kell vinni Jeruzsálembe, hogy elárasszák vele az utcákat.

A Tu bisváti széder során fán termő gyümölcsöket és aszalt gyümölcsöket fogyasztanak, lehetőleg olyat, amely Izraelben is honos. Ezt az alkalmat nem köti annyi előírás, mint a pészah estéjét, elnevezése is csak a közös étkezésre utal, nem a széderi szertartás bonyolultságára. Az áldások elmondása után fogyasztottuk el a gyümölcsöket.

A förabbi úr ünnepmagyarázatát Heisler András a Mazsihisz elnökével folytatott kötetlen beszélgetés követte, ahol egy jó hangulatú diskurzusban már az aktuális témák, ügyek kerültek terítékre.

Jövőre az ünnep január 27-28-án lesz.

Fotó: Németh Zsuzsa, Kardos Tamás

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.