Már rendelhető a Szemtől szemben-katalógus!

Hamarosan megjelenik a „Szemtől szemben. Képek a szombathelyi zsidóság történetéből” kétnyelvű (magyar/angol) kiállítási katalógus, amely 1178 archív fotográfián, 40 témán és 651 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. A katalógus már előrendelhető 14.990 Ft bolti ára helyett 11.000 Ft-ért. Exkluzív, sorszámozott példányok rendelésére is van lehetőség.  

 

Rendelés: online itt vagy e-mailben az iroda@szombathelyizsidohitkozseg.hu címen.

A Szemtől szemben kiállítás katalógusa derűs és drámai pillanatok szövedéke. A szombathelyi zsidó fiatalokból álló „Egységben Rejlik Titokzatos Erőnk” asztaltársaság képes naplójából, „Kiránduló és Sport Albumából” merített intim dimenziók élesen illusztrálják e végletek összefonódását. Önfeledt élmények, bohém bálok, kedélyes kirándulások, virágzó szerelmek, amelyeket csokorba gyűjtve, az album szerzője 1927-ben ekképp kommentált: Lesznek egyesek, akik kézbe véve ezt az albumot, azt fogják kérdezni, hát ez meg mire való? Nos, az idő megadja majd a feleletet. Tíz-húsz év múltán, ha együtt leszünk, s kezünkbe akad majd ez az akkor már »antik darab«, felelevenedik emlékezetünkben a sok szép, bohó, tarka ifjúkori emlék, illúzió és valóság.” Húsz évvel később, 1947-ben, a társas napló fotóin és névsoraiban szereplő zsidó fiatalok közül csupán alig néhányan voltak az élők sorában. Legtöbbjüket Auschwitz krematóriumai emésztették fel, vagy a kíméletlen munkaszolgálatnak estek áldozatul.

Fotográfiáikat, történeteiket hét évtized elteltével nem a nosztalgiázó tekintetek és ujjak vették birtokukba, hanem mi – az Auschwitz utáni ember –, akik egy elpusztított világ utolsó nyomaival szembesülünk, s bennünk lüktet tovább elevenen a kérdés, hogy mi is az illúzió és mi a valóság…

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.