Megemlékezés a kőszegi zsinagógánál és Bass Rezső botlatókövénél

2010-ben a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére Gunter Demnig német művész botlatókövet helyezett el Bass Rezső állatorvos, gyárigazgató emlékére, az utolsó szabadon választott kőszegi lakhelye előtti járdarészben. Azóta minden évben Bass Rezső alakján keresztül emlékeznek az Auschwitzba deportált, többségében mártírhalált halt kőszegi zsidó közösség tagjaira.

bass_rezso

1944. május 11-­én a kőszegi zsidóságot a báró Schey Fülöp (ma Zrínyi) utca 8. számú házban kialakított gettóba zárták, ahol a környező települések zsidó lakosaival együtt 103 embert zsúfoltak össze. Egy hónap múlva a szombathelyi megyei gyűjtőhelyre, majd július 4-­én Auschwitzba deportálták őket. Mindössze 14-­en élték túl a borzalmakat és jöttek vissza. Az idei megemlékezésnek különös aktualitást adott a zsinagóga egyik előépületének falán 1988-­ban elhelyezett, ám 2010­ben eltűnt emléktábla, amely a III/4. munkaszolgálatos század egykori tagjainak emlékét őrizte. Ezt az emléktáblát pótolta most az Európa Ház Egyesület.

dr_kuttel_istvan_bokanyi_peter

Így az idei megemlékezés a zsinagógánál kezdődött Kőszegen, ahol először dr. Küttel István állatorvos mondott emlékbeszédet, majd dokumentumokat olvastak fel. Köztük volt a 92 esztendős, Amerikában élő Bass István levele (ő dr. Bass Rezső fia), az utolsó kőszegi rabbi USA-­ban híres szemész professzorrá lett fiának, dr. Linksz Arthúrnak 1959­-ben kőszegi látogatásának leírása, aztán egy 1945. április 19-­ei cikk is, amelyben dr. Szovják Hugó kért segítséget a deportálásból visszatértek istápolásához.

kertesz_jozsef_meszaros_andras

Az ugyancsak elhurcolt Bass Rezső állatorvos utolsó szabadon választott lakhelyénél, az Árpád tér 13. szám alatti ház előtti botlatókőnél folytatódott a megemlékezés, ahol a résztvevők végül gyertyákat, kavicsokat helyeztek el.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Dr. Küttel István köszöntő szavait:

Tisztelt Megjelentek!

2009-2010-ben, egy éven belül a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére, szervezésében 3 emléktábla született Kőszegen. Az első a Jézus Szíve templomban dr. Székely László apátplébánosnak, a második a Szent Imre templom falán Kincs István apátplébánosnak, a harmadik, a botlatókő az Árpád tér 13. sz. ház előtti járdarészben Bass Rezső állatorvos kollégámnak állított emléket. A három személyen keresztül emléket állítottunk Magyarország és így Kőszeg XX. századi nemzeti tragédiáinak. Ezek az emlékhelyek nem központi utasításra, hanem több mint városlakók, polgárok kezdeményezésére, azok összefogásából születtek. 2010. július 23-án, Bass Rezső botlatókövének avatása után az érdeklődők megtekinthették Béres Anikó jóvoltából a zsinagógát. Ekkor szembesült a vendégsereg a szomorú ténnyel, hogy az elő-épületen elhelyezett emléktáblát valaki, vagy valakik eltulajdonították. Bonyolult az eltűnt emléktábla tulajdonjoga. 1988-ban a város helyezte el az akkor még középületen, ma már ez magánépület. De akkor kié a tábla, kinek a felelőssége annak megóvása? Én nem vagyok jogász, de tudom a választ: Nekünk, több, mint városlakóknak, felelős polgároknak a kötelessége a tábla megóvása, gondozása. Ezért itt és most megígérem, azt a táblát megfigyelés alatt tartjuk, gondozzuk, ha kell a legrövidebb idő alatt pótoljuk. Az emléktábla elhelyezés ügyét most a Kőszegi Európa Ház Egyesület vállalta fel, ahogy Bass Rezső botlatókő elhelyezésének ügyét a Kőszegi Polgári Kaszinó. De, ahogy akkor, úgy most is nem közpénzből, hanem magán adományból, adományokból és összefogásból valósult meg az emlékkő és emléktábla. Itt szeretném megköszönni Bass Istvánnak, Bass Rezső USA-ban élő fiának, talán utolsó vészkorszak túlélő egykori kőszegi polgárnak, bucsui munkaszolgálatosnak, akinek 100 dolláros adománya fedezte az emléktábla elhelyezés költségét. Nem utolsó sorban szeretném megköszönni a Szombathelyi Zsidó Hitközségnek, azon belül elsősorban Sugár Juditnak, egykori osztálytársamnak, hogy az emléktábla megszerkesztésében és elkészíttetésében teljes körű segítséget nyújtott. Valamint ne felejtsük el, hogy ez a projektünk nem jöhetett volna létre, ha Németh Iván, Kőszeg fotós krónikásától nem kapom meg az eltűnt emléktábla jól olvasható fényképét.

Németh Iván fotói a rendezvényről itt tekinthetők meg.

forrás: Vas Népe / fotó: Ohr Tibor

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.