Megemlékezés Rohoncon

A háború utolsó napjaiban kegyetlenül lemészárolt magyar munkaszolgálatosokra emlékeztek Rohoncon. Az ünnepség keretében avatták fel a város egykori zsidó közössége felújított emlékútját is.

kreuz_v0.5343832

Az eredeti beszámoló Rohonc honlapján olvasható: www.rechnitz.at

70 éve a háború végének – 70 éve a mészárlásnak – emlékezés a zsidó közösségre 

A Keresztpajtánál megtartott idei ünnepség a 70 évvel ezelőtti háború végére és a Kreuzstadl-i mészárlásra emlékeztetett, ahol az utolsó háborús napokban több ezer magyar zsidó munkaszolgálatos esett áldozatul a náci bűnöknek.

Első alkalommal vettek részt az ország vezető politikusai is az emlékünnepségen, amely az egykori rohonci zsidó közösség felújított emlékútjának hivatalos megnyitója is volt egyben.

Az emlékúton tíz szemléltető tábla dokumentálja a rohonci zsidó életet, amely 1938-ban a zsidó lakosság kiutasításával és deportálásával váratlan véget ért.

kreuz123_v0.5343834

Emlékezz! Ne felejts!

Hans Niessl tartományfőnök emlékeztetett arra, hogy a zsidók kiutasítása Burgerlandból nem néhány náci műve volt. „Nekünk – akiknek ma politikai felelősségünk van ebben az országban, – erkölcsi kötelességünk bocsánatot kérni a túlélőktől és a halottak utódaitól. Mélységesen szégyelljük magunkat azért, amit egyes emberek ebben az országban másokkal tettek”- mondta Niessl.

„Soha nem felejteni!”- követelte Franz Steindl tartományfőnök helyettes. „Tovább kell folytatnunk, és állandóan elölről kezdve az emlékekből egy értékalapot kell formálnunk, nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is.”

 Zsidó élet Rohoncon

Engelbert Kenyeri polgármester köszönetet mondott a RE.F.U.G.I.U.S egyesületnek az emlékút tervezéséért és megvalósításáért. Az emlékút szemléltető táblái segítségével Dél-Burgenland legrégibb zsidó közösségéről, annak jelentős személyiségeiről és a rohonci zsidó történelemről tájékozódhatunk.

kreuz1_v0.5343833

Példa a rasszizmus ellen  

Paul Gulda, a RE.F.U.G.I.U.S  egyesület elnöke egy ívet rajzolt a múltból a jelenbe: „Ha mi itt állunk, akkor kölcsönösen erősítjük egymást, és példát mutatunk a harcban, bármilyen rasszista túlkapás, megkülönböztetés, visszaélés, ellenségeskedéssel szemben.”

Az ifjúság kutatja a múltat – történelem életképek segítségével

Az emlékünnepség alkalmából tanulók jóvoltából nyílt kiállítás az új rohonci középiskolában, amely három ember életsorsán keresztül világítja meg a háborús eseményeket.

fotó: www.burgenland.orf.at

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.