Napfogyatkozás után – Heimler Jenő könyvének bemutatója Szombathelyen

Heimler Jenő, szombathelyi származású világhírű egyetemi tanár, a szociológia doktora Napfogyatkozás után című könyvének bemutatójára várja az érdeklődőket a Szombathelyi Zsidó Hitközség május 5-én 17 órakor a Zsidó Kultúra Házába. Az est díszvendége Miriam Heimler, a szerző özvegye lesz.

meghivo

Heimler Jenő 1922-ben született Szombathelyen. Megjelent versesköteteivel már húszéves kora előtt elismert költővé vált Magyarországon. 21 évesen Auschwitzba, majd Buchenwaldba deportálták. Túlélte a haláltábort, de feleségét, édesapját és rokonait elveszítette. Édesanyja még a háború kitörése előtt meghalt. 1946-ban újra megnősült, majd Angliába emigrált.

Nem sokkal ezután a Manchesteri Egyetem egyik első pszichiátriai szociális munkásaként szerzett diplomát, és kidolgozta azt a társadalomintegrációs módszert, amit világszerte a Heimler-skála néven ismernek. Egyedi módszerét húsz éven át tanította a Londoni Egyetemen, hírneve az USA-ban és Kanadában is egyetemi katedrához juttatta. 1985-ben a kanadai Calgary Egyetem díszdoktori címmel tüntette ki.

Második felelsége halála után kötött házasságot Miriammal, akivel boldogan élte le hátralévő éveit. Heimler Jenő 1990-ben halt meg. Emlékét Szombathelyen a Király utcában őrzi emléktábla.

Heimler Jenő életútját bővebben Orbán Róbert ismertette a Szombathelyi Séták oldalán.

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.