Percek tánca – a Sabbathsong Klezmer Band Szombathelyen

Percek tánca: Szenes Hannáról mutatta be zenés játékát a Sabbathsong Klezmer Band. Az együttes a Szombathelyi Zsidó Hitközség meghívására érkezett a megyeszékhelyre.

Zsidohitkozseg0422UT601-768x489

A Szombathelyi Zsidó Hitközség Batthyány téri Bernstein Béla Kulturális Központjába Szenes Hanna-műsorával kapott meghívást az idén huszadik születésnapját ünneplő Sabbathsong Klezmer Band, az ország egyik legjelentősebb klezmeregyüttese. A Percek tánca című zenés játék a tragikusan fiatalon elhunyt Szenes Hanna – magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős – életét idézi föl. 1921-ben született Budapesten, ugyanott halt meg 1944-ben.

Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Amint a történelemből tudjuk, a deportálás, a holokauszt megakadályozására tett kísérlet nem járt sikerrel. Szenes Hannát a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották.
Az életét fölidéző zenés játék – Szenes Hanna verseihez Szentkirályi György írt zenét – mély benyomást tett a szombathelyi közönségre. Az előadáson közreműködött Bódi Mónika, Masa Anita, Masa Tamás, Garai Róbert.

Forrás: Vas Népe (fotó: Unger Tamás)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.