Széder-vacsora a Bernstein Béla Kulturális Központban

A Pészach ünnepére való felkészülés után Hitközségünk is megtartotta a hagyományos szédert, az ünnepi vacsorát. Az előírásoknak megfelelően összeállított menü elfogyasztása után a résztvevők egy igazán kellemes, családias hangulatú estét töltöttek el együtt.

Macesz

A Pészach, a nyolcnapos zsidó ünnep a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le.

A széder során minden zsidónak maceszt kell ennie, lehetőleg kézzel gyúrt, “smurá” maceszt; négy pohár bort kell meginnia a megjelölt időkben, elsőként a kidusnál (lehetőleg vörösbort); keserű füvet kell ennie; el kell mondania a Hágádát, az egyiptomi kivonulás történetét és dicsőítő zsoltárokat (Hálélt) kell mondania.

szeder

Hitközségünk ünnepi vacsoráján közel hetvenen vettek részt. Az afikoman-t, a félbe tört maceszt – itt Vas megyében laskát – Vasadi Péter, a szédervezető igyekezett jól eldugni, a szokásnak megfelelően. A legfiatalabbak: Tanai-Gáti Kira és Grünwald Bálint mintegy öt perc alatt megtalálták, így az még az ünnepi vacsora előtt előkerült.

az_unnepi_tal

Ízletes volt a Harrer Norbert és csapata által készített vacsora; maceszgombócos leves, marhasült barnamártásban hagymás törtburgonyával és rumos-csokis macesztorta volt a menü, beduin kávéval és boros teával.

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.