Szégyen – Paul Lendvai írása a Szemtől szemben kiállításról

Paul Lendvai, a világhírű publicista életéről és munkásságáról egy 2012-ben megjelent interjúkötet kapcsán a 168 óra közölt átfogó portrévázlatot.

Kiegészítés Paul Lendvai „Szégyen” c. írásához

Az alábbiakban szeretnék, a világhírű publicista, Paul Lendvai az Élet és Irodalom 12. számában leközölt írásához kommentet fűzni. Nem a tartamához, hiszen azzal egyet értek. Valóban, országos és nemzetközi szinten nem volt túlzott az érdeklődés a Szemtől szemben című kiállításra. Mindezt nem vitatva, azonban fel kell hívnom a figyelmet arra a tényre, hogy Szombathely polgársága és intézményei részéről nem várt figyelmet és reflexiót váltott ki Kelbert Krisztina történész páratlan kutatása, kiállítása és hozzá tartozó katalógusa. Szombathely népe nem közömbösen ignorálták a kiállítást, hanem hasonló rendezvényekhez képest meglepően nagy érdeklődést, látogatottságot tanúsítottak, hisz sokan és sokszor vettek részt a különböző a kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéseken, emlékezésen. Ezeken tapintani lehetett az együtt érző, őszinte kíváncsiságot, sok esetben a döbbenetet.  Biztosan érzem, hogy ez a megrázó, eddig ismeretlen Szombathelyi zsidó sorsokat bemutató kiállításnak folytatása lesz!

Ami viszont számomra a legfontosabb, hogy a szombathelyi zsidóság már-már feledésre ítélt sors- és hittársai, rokonai, ismerősei visszakapták múltjukat, arcukat, sorsukat, miáltal mi, utódok örök időkre emlékezhetünk dicső őseinkre, mártírjainkra. Emlékezhetünk róluk és emlékezhet Szombathely polgársága is, most már ismerve a város virágzó közösségének szerepét városunk akkori életében, mellyel nagyban hozzájárult a „Nyugat királynője”kitüntető cím (nem hivatalos) viseléséhez.

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség Elnöke

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.