Új kiállítás a régi zsidó iskolában

­ A hiteles prezentáció segíti a nemzetet a holokauszt traumájának feldolgozásában, hangsúlyozta Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című, immár állandó kiállítás megnyitóján csütörtökön.

2

Hozzátette: ma nem újabb emlékművekre, hanem párbeszédre van szükség: „Józan gondolkodás, emberi méltóság, zéró tolerancia mindenféle rasszizmussal, kirekesztéssel szemben, mindannyiunktól ezt követeli a haza.” A holokauszt 70. évfordulójára megrendezett 2014­-es iseumi kiállítás jelentősen kibővített – és azóta is folyamatosan bővülő kurátora Kelbert Krisztina történész. A kiállítást Kassai Ferenc grafikus újratervezte a régi zsidó elemi iskola emeletén, ahol a látogató a több mint háromezer lelket számláló, 1944­-ben gettóba terelt, elhurcolt és kis híján teljes egészében elpusztított szombathelyi zsidóság életével szembesül.

A mintegy ezer fotó a háborút megelőző évtizedek békés mindennapjait, magát a virágzó várost hozza személyes közelségbe. A kiállítás fővédnöke, Takács Szabolcs Ferenc Európai uniós ügyekért felelős államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt­emlék­ezési Szövetség soros magyar elnökségének miniszteri biztosa megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a Szemtől szemben­kiállítás egyrészt azoknak a zsidó honfitársainknak állít emléket, akiket a II. világháborúban megaláztak, kifosztottak, megöltek, másrészt létrejöttével, a gyászon túl az élet mellett voksol és a jövőbe mutat. Dr. Puskás Tivadar ismét emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 1944-­ben nem teljesítette feladatát: nem védte meg polgárait. Hasonló tragédia többé nem fordulhat elő, hangsúlyozta a polgármester. Márkus Sándor, a Radnóti-­díjas Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszönetet mondott a támogatásért mindazoknak – köztük Kelbert Krisztinának, a szombathelyi önkormányzatnak, a Mazsihisznek –, akiknek anyagi, szakmai, erkölcsi támogatása nélkül a tárlat nem jöhetett volna létre. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója az elevenen lélegző kiállítás terében emlékeztetett arra: a helybeli zsidóság történetének kutatása nem tavaly kezdődött, vannak előzményei. Szántóné dr. Balázs Edit, a az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem docenseként beszélt, de a szombathelyi főiskola történelem tanszékén sok más mellett több, a témába vágó szakdolgozat megszületését segítette. Most pedig családi fotókat adott a diákoknak különösen ajánlott kiállításra. A megnyitón Kiss Mari és Kelemen Zoltán (WSSz), valamint Grünwald Dávid és Völgyi Attila működött közre. A kiállítás nyitva van: a tükrök által a saját szemünkbe is belenézhetünk.

A kiállítás a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt is megtekinthető, információk, jegyárak itt.

Forrás / fotó: Vas Népe

 

Vonatkozó cikkek:

Szemtől szemben most már mindig: Szombathely nagy sikerű kiállítása otthonra lelt

Szemtől szemben a múlt tragédiájával

Szemtől szemben, úton haza, önmagunkhoz

Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből (video)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.