Vándorkántor a Szombathelyi Zsidó Hitközség Imatermében

Kozma György vándorkántor első I’tentiszteletét tartja a Szombathelyi Zsidó Hitközség Imatermében 2016. január 29-én (péntek) 17 órától. Előtte, január 28-án (csütörtök) 17.30 órától bemutatkozó előadásra várjuk az érdeklődőket a Bernstein Béla Kulturális Központba (Szombathely, Batthyány tér 9. I. emelet)

Kozma György - dédnagybátyja, Löw Immánuel képe alatt

Kozma György – dédnagybátyja, Löw Immánuel képe alatt


„A mai világban a legtöbb ismerősünk ateista. Nagyon nehéz őszintén hinni azokban a gyakran lehetetlennek tűnő dolgokban, amit a vallások javasolnak.

Mégis, a nagyapám, aki apjához és őseihez hasonlóan rabbinak készült, rám hagyott /a testvére által/ egy alternatív pedagógiai módszert, ami egít abban, hogy őszinték tudjunk maradni, amikor  a hagyományt őrizzük.

Ő ugyanis azt játszotta a gyerekeivel, hogy minden hetiszakasz mellé bemutatta nekik azt a történelmi konfliktust, ami ugyanennek a hetiszakasznak az olvasásakor egy-egy ősének – egy egy lubavicsi rabbinak, akit hívei messiásnak reméltek – az életében megakadályozta, hogy az Örök Szeretet és Örök élet korszaka máris eljöjjön…

…azt javasolta a tanítványainak, hogy képzeljék el, hogy a Messziász eljön és segít feltámadni néhány olyan nem-zsidó vezetőnek, aki  ezekben a történelmi helyzetekben szerepelt. Ez azt jelenti, hogy terápiában részesíti őket. Mégpedig úgy, hogy ha a múlt tipikus zsidóellenessége uralta érzelmeiket, akkor megmutatja nekik, hogy az ő kedvenc operáiban ugyanazokat a dallamok szerepelnek, mint a heti bibliai szakaszban, és az operák érzelmi világa, szenvedélyei szintén szerepelnek a bibliai történetekben is.

Ennek  a  módszernek az az előnye, hogy őszintén, a  kiváncsiságunk által ragad meg, és a mai  vallás-ellenes korban megmutatja, hogy a vallás elsősorban egy érzelmeket kezelő terápiás módszer, különösen a zenén keresztül hat. Ráadásképpen az olyan nehezen hihető elemek, mint a Messziász és a Feltámadás (amelyet kisajátított egy utód-vallás) szintén a helyükre kerülnek: a Jövőbe.

Nem csak a régmúltról szól a Biblia olvasása, hanem a jövőben feltámadó őseinkre ható  nem-zsidó királyok által, akik tanulják a jövőben, egészen újszerű módon hat ránk a jelenben is. (Hiszen hormonálisan örököljük őseink stresszeit és a stressz-csökkentő zenék felidézik azt a múltat, ami a messiási terápiában megszelidül a Jövőben.)

Így mi tudjuk, hogy mi a szerepünk: mi a  Jövő hódolói vagyunk. (mert ez a szószerinti jelentése a jő-hodi, azaz „zsidó” szónak.)”

Kozma György

Kozma György így ír magáról:

Kozmosz Geó néven az elmúlt  22 évben karikaturista voltam a Hócipőben. Előtte az ÉS és a Filmvilág kritikusa voltam, és regényeim, verseim és filmszövegeim /Xantus filmek/ révén a Szépírók Társaságának alapító alelnöke lettem 24 éve. Tavaly diplomáztam a zsidó egyetemen kántor szakon, jelenleg a doktorimat írom ott (a CEU mesterszakja után). Leginkább a két húsz év körüli gyerekemre vagyok büszke és arra, hogy negyven felett megtanultam héberül.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség szeretettel várja Önöket mindkét eseményen! 

 

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.