Zsidó örökségvédelem – határon innen és túl

A keresztény-zsidó együttélés tapasztalatairól, örökségvédelemről és a nagy nyilvánossághoz szóló programok fontosságáról is tanácskoztak burgenlandi és szombathelyi zsidó szervezetek képviselői a Bernstein Béla Kulturális Központban.

IMG_20180905_131827

Vendégeket fogadott a Szombathelyi Zsidó Hitközség: osztrák partnereiknek számoltak be sikeres programjaikról. A közösség számos eredményére büszke, a Szemtől szemben kiállítás mellett főként az őszi zsidó szabadegyetem népszerű előadásaira. Minderről szó volt a találkozón, amely kölcsönösen hasznosnak bizonyult.

Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség alelnöke elmondta: örömmel szereztek róla tudomást, hogy a határ túloldalán is gyakran kerül sor a zsidó kultúrát bemutató programokra, annak ellenére, hogy Burgenlandban mindössze 12 zsidó él. Kiemelte, hogy ennek fényében külön nagy eredmény, hogy mégsem hagyják feledésbe merülni a zsidóság örökségét. A Burgenlandi Népfőiskola feladatának tekinti, hogy ismereteket adjon át az osztrák-magyar határterület zsidó-keresztény múltjáról, képviselőjük ennek tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Christine Teuschler ügyvezető kifejtette, hogy rendszeresen szerveznek kirándulást olyan településekre, amelyek korábbi híres hitközségek nyomait őrzik.

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke bemutatta a vasi megyeszékhelyen élő közösséget. Kihangsúlyozta, a cél: nyomot hagyni, és elérni, hogy az utókor emlékezzen a zsidóságra. A megbeszélésen részt vettek más felekezetek képviselői, újságírók és egyetemisták is, akik tanulmányaikban a zsidó-keresztény párbeszéd előzmozdításával foglalkoznak.

A Szombathelyi Televízió összefoglalója:

forrás: SzTV, szerző: Haitzmann Ágnes

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.