A Curia Iudaica sikere a Savaria Történelmi Karneválon

Ismét kinyitotta kapuit a Zsidó Udvar a Savaria Történelmi Karneválon: koncertek, beszélgetések, gasztronómia, vallás és kultúra várta az érdeklődőket a hajdani neológ zsidó elemi iskola, a mai Zsidó Kultúra Háza udvarán. A város és a Szombathelyi Zsidó Hitközség vezetői közösen nyitották meg a karnevál egyik legizgalmasabb helyszínét.

502522_zsido_udvar_megnyito

Mindjárt a nyitány magasra tette a lécet: a hivatalos megnyitó után – melynek keretében a város legidősebb emberét, a Szombathelyi Zsidó Hitközség tagját, a 104 éves Spiegler Elemért is köszöntötték -, a budapesti Dohány utcai zsinagóga kórusa lépett a színpadra, világi és vallási énekek egyaránt szerepeltek a műsorban.

A koncert után Agócs Nándor történész tartott előadást A Római Birodalom népei az ókori Pannóniában címmel, majd a Kanizsai Dorottya Gimnázium Nosztalgia Kórusáé volt a színpad. Műsorukat Mágedli Maja és Koller László jazzduója követte, végül az első nap zárásaként a Valami Swing koncertjét hallhatta a közönség. Ez az a zenekar, amely a főként a szintó cigányok által játszott „manouche swing” nyomvonalán haladva alakította ki saját világát, és egyedülálló a maga nemében.

Hasonlóan izgalmas volt a Zsidó Udvar többi karneváli napja is. A számos vallási és gasztronómiai program mellett kiemelkedő látogatottságnak örvendtek a különböző irodalmi műsorok: Kelemen Zoltán és Varga Richárd Radnóti-­összeállítása, a Fiatal Írók Szövetsége által szervezett beszélgetés Rejtő Jenőről,  illetve Dragomán György író közönségtalálkozója is.

Nemkülönben a zenei koncertek: a Béres Orsi Trió, Holdosi Attila és barátai, a FuzzBox, Márkus Tibor és Kulhay Géza, Gerendás Péter, és  Jazzrael foglalta össze a Zsidó udvar karneváli üzenetét a pszicheledikus rocktól a világzenén át a jazzig.

– Még véget sem ért a Zsidó Udvar program sorozata, de soha nem kapott még ennyi elismerést, gratulációt, bátorítást közösségünk! – összegezte meghatottan és joggal büszkén a karneváli eseményeket Márkus Sándor, a hitközség elnöke.

További videók megtekinthetők a Szombathelyi Zsidó Hitközség youtube csatornáján.

Forrás, fotó: Vas Népe, Nyugat.hu, SzZsHK, facebook

 

Vonatkozó cikkek:

Kitárta kapuit a Zsidó Udvar (frisss.hu)

A Zsidó Udvar megnyitója (szombathely.hu, képgaléria)

Zsidó Udvar a karnevál alatt (SzTV)

A 104 éves Spiegler Elemért is köszöntötték Szombathelyen (mazsihisz.hu)

Világi és vallási énekek a Zsidó Udvarban (frisss.hu)

Karnevál 2016 – szombat (nyugat.hu)

Karnevál 2016 – péntek (nyugat.hu)

Karnevál 2016 – csütörtök (nyugat.hu)

A Zsidó Udvar szombati eseményei (vaskarika.hu, képgaléria)

Művészet a forgatagban elfáradóknak (vaskarika.hu, képgaléria)

Bennfentes extra – Emlékeket gyártottunk (vaol.hu)

Az ingyen Quimby alternatívái (jozing.blog21.hu)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.