Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat

A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2000-ben alapította, eddig csaknem kétszáznegyvenen kapták meg. Olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek a díjban, akik kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett. „Közösségünknek pontosan ez volt a célja – nyitottságával, hitéleti és kulturális rendezvényeivel, előadásaival felhívni a figyelmet az antiszemitizmus és rasszizmus veszélyeire.” – fogalmaz Márkus Sándor, a hitközség elnöke a díjátadóról írt beszámolójában.

markus_sandor_atveszi_a_dijat

„Büszkén és örömmel értesítem a nagyközönséget, hogy a Szombathelyi Zsidó Hitközség, 2015. március 23-án vette át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által alapított Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. A közreadott sajtóanyag szerint olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek a díjban, akik „kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett”.

Közösségünknek pontosan ez volt a célja – nyitottságával, hitéleti és kulturális rendezvényeivel, előadásaival felhívni a figyelmet az antiszemitizmus és rasszizmus veszélyeire!

radnoti_dij_atado

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke / fotó: MTI

A díjakat Hanti Vilmos a MEASZ elnöke adta át, majd a díjazottakat Kálmán Olga főszerkesztő és Kardos Péter főrabbi köszöntötte. A rendezvény műsorában felléptek: Bródi János, Gálvölgyi János, Hegedüs D. Géza de a legnagyobb meglepetés a szombathelyi születésű 90. éves Keres Emil volt! A díjazottak megtisztelő táborában többek között: Vitray Tamás, Ungvári Tamás, Konrád György, Fischer Ádám volt megtalálható.

a_dijatado_kozonsege

Hitközségünk tagjai a díjátadón

Hitközségünk tagjai és barátaink nagy létszámban vettek részt a díjátadón. Az elismerést nagy örömmel és büszkén vettük át, nem megfeledkezve arról, hogy köszönetünket fejezzük ki, mindazoknak, akik lehetővé tették és segítették céljaink elérését. Így első sorban, de a teljesség igénye nélkül:

  • Szombathelyi Megyei jogú város Önkormányzatának és dr. Puskás Tivadar polgármester Úrnak; 
  • a MAZSIHISZ szervezetének; 
  • a szombathelyi HIT Gyülekezetnek; 
  • a Vas Megyei Levéltár dolgozóinak; Szombathely polgárainak…

A jövőben is kitartunk eltökélt szándékaink elérésében: nyitottsággal, párbeszéddel, példamutatással az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen!”

Szombathely, 2015. március 25. 

Márkus Sándor
elnök


Radnóti-díjat kapott Borszéki Gyula XIII. kerületi alpolgármester, Fischer Ádám karmester, Galkó Balázs színművész, Holopné Schramek Kornélia XIII. kerületi alpolgármester, Janisch Attila filmrendező, Komássy Gyula, a MEASZ felügyelőbizottságának elnöke, Koncz Zsuzsa előadóművész, Konrád György író, id. Lasz György rendőrségi és biztonságpolitikai szakértő (posztumusz), a Szegő Tamás Díj Alapítvány, Szerényi Jánosné, a MEASZ alelnöke, a Szombathelyi Zsidó Hitközség, Szunyogh Szabolcs újságíró, Ungvári Tamás irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár és Vitray Tamás újságíró.

A Szombathelyi Televízió összeállítása a díjátadóról:

https://www.youtube.com/watch?v=ykoroQqrD58&feature=youtu.be

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.