Emléktábla avatás és könyvbemutató Dr. Földes Éva születésének jubileumán

Dr. Földes Éva olimpiai bronzérmes sporttörténész előtt tisztelegve – születésének 100. évfordulója alkalmából -, hitközségünk a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományörző Egyesülettel és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen helyezett el emléktáblát az olimpikon szülőházán. Az avatást a Híres szombathelyi nők sorozat legújabb, Dr. Földes Éváról szóló kötetének bemutatója követte a Bernstein Béla Kulturális Központban. Képes beszámoló.

Emléktáblát avattak Dr. Földes Éva szülőházánál (fotó: Bonyhádi Zoltán / nyugat.hu)

A száz éve született Földes Éva sokoldalú életpályája Szombathelyről indult. Bár családjával már gyermekkorában elköltöztek, a városban szerzett sportélményei egész életében meghatározóak maradtak.

Életében törést jelentett a második világháború, ahol zsidó származása miatt rengeteg szenvedés és megaláztatás érte. A testi és lelki kínzások ellenére túlélt három koncentrációs tábort, nem tört meg és talpra tudott állni.

Újságíróként, pedagógusként nagyon sokat harcolt a nemek közti egyenjogúságért az élet minden területén. Sporttörténészként pedig örökre beírta magát az eredménykönyvekbe azzal, hogy az 1948-as londoni olimpia művészeti versenyén „A fiatalság forrása” című, a női sport történetéről szóló írásával bronzérmet szerzett.

Válogatás a sajtómegjelenésekből:

Száz éve született dr. Földes Éva, szombathelyi származású olimpiai bronzérmes sporttörténész.  Nyugat.hu, 2015. március 1.

Emléktáblát avattak Dr. Földes Éva szülőházánál (fotó: Bonyhádi Zoltán / nyugat.hu)

 

Még egy híres nő: könyv dr. Földes Éváról. Vas Népe, 2014. november 25. (a kötet korábbi bemutatóján)

Dr. Hollerné Mecséri Annamária, a kötet szerzője (fotó: Unger Tamás / Vas Népe)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.