Közel 80 éve nem volt ilyen – Bát micvát ünnepelt a szombathelyi zsidó közösség

Vajon mi mindenen múlik, hogy valaki gyermekként, vagy akár felnőttfejjel visszatalál-e családja gyökereihez? A Szombathelyi Zsidó Hitközség legújabb tagja, a 12 éves Borbándi Kira történetében ott van a válasz.

Az eredetileg szolnoki család több mint tíz éve költözött a nyugati országrészbe. Először a fiatalok telepedtek le Kőszegen, majd őket követték a szülők is. A nagypapa Kardos Tamás volt az, aki a családból elsőként csatlakozott a szombathelyi hitközséghez, és ezzel el is dőlt: lesz példa Orsolya, sőt az unokák előtt is.

– Tisztában voltam a származásommal. Édesapám zsidósága nem volt tabu, de sosem tudta megélni igazán, és én sem nevelkedtem vallásosan. Ő már a szombathelyi közösségbe járt, amikor én is egyfajta hívást éreztem. Tudtam, hogy ha édesapámat és a saját belső hangomat követem, megtalálom önmagam. Betértem hát a zsidó egyházba, és közben lelkesen kutattam a családfámat. Döbbenetes élmény volt – idézte fel Orsolya, hogyan váltak a helyi zsidó közösség tagjaivá.

Idén májusban a következő generáció is visszatalált a család gyökereihez: Orsolya kisebbik lánya, a 12 esztendős Kira bát micváját Budapesten tartották nemrég. Egy héttel később, szombathelyi köszöntése alkalmával mesélt az elmúlt időszakról. – Hetente találkoztam a rabbival, Darvas Istvánnal, tőle tanultam meg a vallási ismereteket, és végül levizsgáztam. A zsidó ünnepeket otthon is meg szoktuk tartani, a kedvencem a hanuka – mondta Kira, aki most már teljes jogú tagja a közösségnek, hiszen a vallás szerint nagykorúvá vált.

Kira, aki ezentúl a Lea Zahava Bat Avraham Avinu nevet viseli az egyházban, bát micvája alkalmából kiddusban részesült és ajándékot is kapott. Mostantól fontos helyet foglal el a könyvespolcán egy héber nyelvkönyv és egy gyűjtemény, amelyben zsidó ételekről olvashat.

A helyi zsidó közösség büszke rá, hiszen közel 80 éve nem volt ilyenre példa Szombathelyen. A május 12-i gyertyagyújtás után külön üdvözölte őt Márkus Sándor korábbi, és Sugár Judit jelenlegi elnök, valamint az azóta Mazsihisz-elnökké választott Grósz Andor is. Mindannyian egyetértettek abban, hogy Kira és a generációja a remény arra, hogy a zsidóság megújulhat, és jelenlétükkel a helyi közösség jövőjét is biztosítják majd.

szöveg: Haitzmann Ágnes

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.