Pabadam, pabadabadam: az Anima Sound System Shalom-­újrabemutatója Szombathelyen

Az Anima Sound System húsz évvel a lemez szombathelyi megjelenése után, nagyjából az eredeti felállásban újrajátszotta a Shalom teljes anyagát, de annál többet is tett pénteken este a Bartók Teremben, vagyis az egykori szombathelyi neológ zsinagógában.

A képen Bognár Szilvia. Fotó: Szendi Péter

A képen Bognár Szilvia. Fotó: Szendi Péter

Feljebb és feljebb és feljebb. Jönnek tizen­ és huszonévesek, jönnek harmincasok, negyvenesek, ötvenesek, hatvanasok – és biztosan van néhány hetvenes is. Lám, az Anima Sound System megszünteti a generációs szakadékot a Bartók Teremben. Bár valószínűleg mást keresnek és mást találnak a huszonévesek, és mást a negyvenesek ezen a nem mindennapi koncerten. A zeneiskola modern téglateste nekiütközik a zsinagógának, és bár a mindennapokban kevéssé tűnik föl: amikor fölkaptatunk a lépcsőn, és belépünk a Bartók Terembe, a zsinagógában vagyunk. Mindenféle bevezető nélkül Bognár Szilvia lép a színpadra, és sugárzó egyszál magában elénekli a Szól a kakas már… kezdetű csodálatos magyar zsidó népdalt: tiszteletadás a hely szellemének. Bár akár ez a népdal is helyet kaphatott volna az 1995­-ben Szombathelyen megjelent Anima-­lemezen. Különben sincs nagy felhajtás, legföljebb a (mégiscsak popkoncertekre emlékeztető) fényorgona a Bartók Terem orgonája előtt, meg némi füst: mintha a múlt ködéből bontakozna ki az Anima első korszaka, amelynek lenyomata, a Shalom-­lemez (ahogy annyian megemlékeztek róla mostanában) úttörő volt a maga nemében: akkor engedte össze – dub­reggae­alapokon ­ az elektronikát a folklórral, amikor még egyáltalán nem volt divat, és azt se tudtuk, mi fán terem a világzene.

Are you ready? Most is így szól a nyitókérdés, és persze készen vagyunk – de vajon mire. Húsz év – mi az. Csak az életünk. Mindenesetre a lényegénél és természeténél fogva provokatív Shalom-­lemez hívószavai ­ mondjuk marihuána, rasszizmus – azóta mit se vesztettek aktualitásukból, sőt. Bognár Szilvia – aki annak idején az Animától elbúcsúzva a saját útját választotta, és máig megmaradt a folklór­alapoknál – úgy vált érett énekes/nővé, hogy közben maradéktalanul megőrizte kislányos üdeségét és ragyogását. De valahogy természetes, hogy most újra itt vannak együtt, beleértve Németh Tamást is (ugyanaz maradt, és nála mindig „van másik”). Furcsa, de az Animában voltaképpen ma is mindenki szombathelyi, mondta Prieger Zsolt egy nappal a koncert előtt a BDK­-ban, a „Szabálytalan beszélgetések Prieger Zsolttal” című „megainterjú­kötet” bemutatóján. Prieger Fanni pedig szinte észrevétlenül veszi át Bognár Szilvi – és a Shalom ­ helyét a Bartók Terem színpadán (hú, Zsolt, ez igen: vérbeli énekesnő lett a lányodból, az isten is színpadra teremtette). De ezen az estén mégis az a legszebb, amikor mindketten ott vannak: ha van a szombathelyi Shalom-­koncertnek kijelölhető csúcsa, akkor a 68 az, Szilvivel és Fannival. Pabadam, pabadabadam, pabadam, pabadabadam.

Forrás: Vas Népe, szerző: Ölbei Lívia

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.