Zsidónak lenni… Szabadegyetem

Szabadegyetem Szombathelyen
III. szemeszter – 2012. október 11 – november 29.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem szervezésében

Az előadások minden nyitott és érdeklődő ember számára betekintést nyújtanak a zsidóság történetébe, valamint néprajzába. További elmélyülést engednek a vallási, kulturális vonatkozásokban csakúgy, mint a zsidóságról a hétköznapokban, itthon és a világban.

Őszi, harmadik szemeszterünk ezúttal kiegészül egy új sorozattal, mely sokak kívánságát teljesíti: Séták a szombathelyi zsidóság múltjában

Előadások:

Október 11. csütörtök 17.00 (!) –  Prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi, az ORZSE rektora: Az Aleppói Kódex rejtélye, avagy az első héber nyelvű „könyv” kalandos története (audio-vizuális előadás)

Október 18. csütörtök 16:00 – Séták a szombathelyi zsidóság múltjában – Mayer László levéltárossal: Hol, s mi volt a gettóban? – találkozó a hitközség épületének bejáratánál

Október 18. csütörtök 17.30 –  Szántóné dr. Balázs Edit egyetemi docens (ORZSE): Eltűnt zsinagógák Vas megyében (vetítéssel)

Október 25. csütörtök 16:00 – Séták a szombathelyi zsidóság múltjában – Mayer László levéltárossal: A Bercsényi utcai zsidó temető (férfiaknak kipa/fejfedő kötelező) – találkozó a temető bejáratánál

Október 25. csütörtök 17.30 –  Egy házban az egyházzal I.: kerekasztal beszélgetés a kisegyházak képviselőivel: antiszemitizmus – holokauszt – antiszemitizmus

November 8.  csütörtök 16:00 – Séták a szombathelyi zsidóság múltjában – Márkus Sándor hitközségi elnökkel: A kile imaterme (férfiaknak kipa/fejfedő kötelező) – találkozó a hitközség épületének bejáratánál

November 8. csütörtök 17.30 – Mayer László levéltáros (Vas Megyei Levéltár): A szombathelyi gettó 1944-ben

November 15. csütörtök 17.30 – Hesztera Aladár műemlékvédő szakmérnök, restaurátor (Janus Műtárgyklinika): Gondolattöredékek látható és láthatatlan értékeink továbbadásáról, szombathelyi példákon („Tudod, nincs mennyország, de minden síron nő virág…”)

November 22. csütörtök 18.15 (!) – Egy házban az egyházzal II.: kerekasztal beszélgetés az első ízben egy asztalhoz ülő történelmi egyházak képviselőivel (Szombathely Város Jóléti Alapítványa)

November 29. csütörtök 17.30 – Dr. Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke: a zsidóság és a kereszténység kapcsolódási pontjai

Az előadások helyszíne: Szombathely, Batthyány tér 9. sz. alatt (Szombathelyi Zsidó Hitközség Bernstein Béla Kulturális Központ I. emeleti nagyterme).

(A programváltozás jogát a szervezők fenntartják!)

Jelentkezés résztvevőnek:
A szabadegyetemi előadásokon való részvétel csak előzetes regisztráció és annak a szervező részéről történő visszaigazolása alapján lehetséges.

A regisztrációkor felajánlott szektorok közül kiválaszthatja, hogy hol szeretne helyet foglalni. Érkezéskor az adott szektoron belül rendelkezésre álló helyek közül bármelyiket választhatja!

REGISZTRÁCIÓ
(angol nyelvű felület, email cím és nyomtató szükséges)

A részvétel további feltétele az előadásokra megállapított hozzájárulás befizetése, melynek összege 3.800 Ft/fő. A befizetés mind a 7 meghirdetett előadás, valamint a séták látogatására jogosítja a résztvevőt = bérlet.

Személyes regisztrációra és készpénz befizetésre az Iseum Tours Utazási Irodában van lehetőség (Szombathely, Thököly u. 32., hétfő-péntek 10-15 óra között, telefon: 94/505-555).

A hozzájárulás befizetése készpénzben vagy átutalással, illetve nem Szombathelyről:
készpénzben bármely Volksbank fiókban  a Szombathelyi Zsidó Hitközség 14100172-82277049-01000000 számlára; közlemény: adomány és a jegyen szereplő név.
vagy átutalással a Szombathelyi Zsidó Hitközség 14100172-82277049-01000000 számlára; közlemény: adomány és a jegyen szereplő név.

Egy alkalomra szóló részvétel (alkalmi jegy) hozzájárulása 1.000 Ft/alkalom/fő, azonban erre csak akkor van lehetőség, ha bérletben regisztrált résztvevők létszámán felül marad szabad hely. Az egy alkalomra szóló jegy érkezéskor a helyszínen váltható meg.

A regisztráció és a befizetés határideje: 2012. október 17. (szerda)!

GYORSREGISZTRÁCIÓ:

Kérjük az előadás vagy a séta meghirdetett időpontja előtt 10 perccel érkezni! Az előadások időtartama kb. 90 perc, szünet nélkül, a séták időtartama 60 perc.

Szombathely, 2012. szeptember 24.

Baráti üdvözlettel:

a szervezők és Márkus Sándor elnök
Szombathelyi Zsidó Hitközség

This entry was posted in Nincs kategorizálva and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?