Könyvek

Szemtől Szemben

Képek a szombathelyi zsidóság történetéből

Kelbert Krisztina, 2016

„Szemtől szemben. Képek a szombathelyi zsidóság történetéből” kétnyelvű (magyar/angol) kiállítási katalógus, amely 1178 archív fotográfián, 40 témán és 651 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését.

A Szemtől szemben katalógus derűs és drámai pillanatok szövedéke. A szombathelyi zsidó fiatalokból álló „Egységben Rejlik Titokzatos Erőnk” asztaltársaság képes naplójából, „Kiránduló és Sport Albumából” merített intim dimenziók élesen illusztrálják e végletek összefonódását. Önfeledt élmények, bohém bálok, kedélyes kirándulások, virágzó szerelmek, amelyeket csokorba gyűjtve, az album szerzője 1927-ben ekképp kommentált: Lesznek egyesek, akik kézbe véve ezt az albumot, azt fogják kérdezni, hát ez meg mire való? Nos, az idő megadja majd a feleletet. Tíz-húsz év múltán, ha együtt leszünk, s kezünkbe akad majd ez az akkor már »antik darab«, felelevenedik emlékezetünkben a sok szép, bohó, tarka ifjúkori emlék, illúzió és valóság.” Húsz évvel később, 1947-ben, a társas napló fotóin és névsoraiban szereplő zsidó fiatalok közül csupán alig néhányan voltak az élők sorában. Legtöbbjüket Auschwitz krematóriumai emésztették fel, vagy a kíméletlen munkaszolgálatnak estek áldozatul.

Fotográfiáikat, történeteiket hét évtized elteltével nem a nosztalgiázó tekintetek és ujjak vették birtokukba, hanem mi – az Auschwitz utáni ember –, akik egy elpusztított világ utolsó nyomaival szembesülünk, s bennünk lüktet tovább elevenen a kérdés, hogy mi is az illúzió és mi a valóság…

Lapozzon bele a könyvbe:

Információ, könyvrendelés:

szemtolszemben@yellow.hu
kelbert.krisztina@gmail.com

A kötet ára: 12.500 Ft

Csomagolás és postaköltség belföldre: 1.900 Ft/db

Exkluzív, sorszámozott példány:

  • 001 – 009-ig: 25.000 Ft
  • 010 – 020-ig: 20.000 Ft
  • 021 – 100-ig: 17.000 Ft

a-zsido-allam-konyvA zsidó állam

Herzl Tivadar

Szülőföld Könyvkiadó, 2015

„Herzl Tivadarnak A zsidó állam című munkája alapmű. A zsidó és az egyetemes történelem, kultúra iránt érdeklődők valószínűleg feszült izgalommal olvassák e kötetet. Mi is volt ez az egyedülálló terv, mi húzódott meg a háttérben, miért volt oly fontos már a XIX. század vége felé a zsidó állam megteremtésének, visszaállításának gondolata, majd terve? Egységes volt-e a zsidó nép a megvalósítás szükségességét illetően? Kérdést kérdés követ. 1941-ben (!) a mű rövidített változata látott napvilágot a Zsidó Nemzet-kiadás Spinoza-füzetek sorozatában Szilágyi Dénes újrafordításában. Mindkét változat gyakorlatilag hozzáférhetetlen.

Jelen újrafordítás kiadásakor célunk volt a hiánypótlás, a kötethez Dr. Borsányi-Schmidt Ferenc és Albert Tibor által írt eligazító tanulmány és személyes hangvételű esszé pedig jól érthető történelmi, filozófiai, vallási keretek közé helyezi a művet, ezáltal is közelebb hozzák egymáshoz a szerző és olvasó, eszme és realitás, múlt és jelen.” (a Kiadó)

Fülszöveg: dr. Schweitzer József ny. országos főrabbi

Kedvezményes ára: 2.490 Ft + postaköltség

Megrendelés emailben: iroda@szombathelyizsidohitkozseg.hu


vegjatek-a-hataron-konyvVégjáték a határon – Kőszeg 1944-1945

L. Kiss Csaba, Horváth Ferenc

Szülőföld Könyvkiadó, 2015
176 oldal
Kötés: kemény kötés

Tíz évvel a bizonyítékok feltárása utáni érdemi előrelépés a könyv megjelenése, mivel még ma sem tudják sokan, hogy Kőszegen hetven évvel a világégést követően jeltelen tömegsírban nyugszanak a II. világháborúban elpusztított sok száz zsidó származású honfitársunk földi maradványai. Több újságcikk és televíziós felvétel is készült, de mindenki csak ígérte, hogy méltó emlékművet kapnak az elhunytak. Hosszas huzavona után 2008-ban történt meg a szakértői feltárás, ami minden kétséget kizáróan bizonyította a tömegsír létét. Horvát Ferenc, L. Kiss Csabával közösen, a Szülőföld Könyvkiadó szerkesztésében a fellelhető dokumentumok és visszaemlékezések alapján megpróbáljuk egy könyv formájában bemutatni a nyilas uralom borzalmait Kőszegen.

Kedvezményes ára: 3.990 Ft + postaköltség

Megrendelés emailben: iroda@szombathelyizsidohitkozseg.hu

Comments are closed.