Elkezdődött a fények ünnepe Szombathelyen is

Hanukának, az egyik legismertebb zsidó ünnepnek a története az i.e. 2. századra nyúlik vissza, amely nem a Tórán, hanem egy hadi eseményen alapszik, ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében.

A hanukai gyertya lángjai a fények ünnepén

A hanukai gyertya lángjai a fények ünnepén

Az ünnep a makkabeusok győztes szabadságharcának állít emléket, melyet az Izraelt elfoglaló pogány szíriai görögök felett arattak. A bálványimádással és pogány szokásokkal meggyalázott jeruzsálemi Szentélyben a hagyomány szerint mindössze egy napra elegendő olyan olajat találtak, amelyet a görögök nem szentségtelenítettek meg, az új, megszentelt olaj elkészítéséhez azonban nyolc napra lett volna szükség. Ám ekkor csoda történt: a cseppnyi olaj nyolc napon át égett. Erre emlékezve gyújtják meg hanuka ünnepén a nyolcágú gyertyatartót.

Az ünnep mindig késő őszre vagy kora télre, november vége és december vége közötti időszakra esik. A dátum változik, mivel a zsidó naptár szerint számolják, ami eltér a Gergely-naptártól.

A fények ünnepén hanuka első napjától kezdve minden este meggyújtanak a hanukián (nem összetévesztendő a menórával, bár nagyon hasonlítanak) egy gyertyát a zsidó családok, amit aztán jól látható helyre (pl. ablakba) tesznek, ezzel hirdetik a csodát.

Meghitt és vidám ünnepről van szó, ilyenkor együtt van a család, olajban készült látkét, vagy fánkot fogyasztanak és énekelnek, a gyerekek pedig trenderlivel (ez egy spéci nyeles pörgettyű) játszanak.

Forrás: nyugat.hu

Vonatkozó cikkek:

Hanuka ünnep (szombathely.hu)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.