Gyógyító visszhangok: Különleges könyvbemutató a Zsidó Kultúra Házában

Különleges könyvbemutatónak adott helyet csütörtökön a szombathelyi Zsidó Kultúra Háza, az egykori zsidó elemi iskola a Zrínyi utcában: a szombathelyi születésű Heimler Jenő Napfogyatkozás után címmel egybefogott verseit a professzor özvegye adta ki; újra. Miriam Bracha személyesen is eljött a bemutatóra.

mirjam

Emberek és könyvek sorsa kapcsolódik össze ezen a délutánon. Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszönti a közönséget, a Zsidó Kultúra Házának létrejöttét személyesen is támogató dr. Puskás Tivadar polgármester egyrészt a nyomtatott könyvbe vetett hitéről beszél, másrészt annak az örömének ad hangot, hogy Szombathelyen ismét virágzásnak indulhatott a zsidó közösség, amely a holokauszt előtt oly sokat adott a városnak. Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház ­ – szombathelyi születésű ­- színésze Heimler Jenő­-verseket olvas föl, megjegyezve azt is, hogy ő maga egykor a Dr. Heimler Ernő utcában lakott, csakhogy a 90­-es évek elején a szombathelyi utcát átkeresztelték. Lám, mélyen benne vagyunk a történelemben: a „rendszerváltozás hevületében” kommunistának bélyegezték Heimler Jenő szociáldemokrata édesapját is. Ezen a ponton dr. Puskás Tivadar közbeszól: tudomására jutott, hogy nincs ez jól; a hibát orvosolni kell. (Egy nappal korábban a budapesti Páva utcai Holocaust Központban mutatták be a Napfogyatkozás után­-kötetet, ott is szóba került az utcanév megváltoztatása.)

heimler_bemutato

Az előtérben Kelemen Zoltán, mellette Goldmann Márta és Miriam Bracha.

Heimler Jenő tiszteletére öt éve avattak emléktáblát a Király utca 11­-ben található ház falán. Itt született 1922­-ben Heimler Ernő és Lax Mária fia, Heimler Jenő költő és egyetemi tanár, aki az elemi iskolát szombathelyen végezte, a budapesti Zsidó Gimnáziumban érettségizett. Aztán fényképészsegédként dolgozott Szombathelyen. Édesapját 1944 tavaszán, a német megszállás után hurcolták el, soha nem tért haza. 1944 nyarán Heimler Jenő egész családját és őt magát ­ – a több mint 3 ezer szombathelyi zsidót -­ Auschwitzba deportálták. Családjából egyedül tért haza. Két év múlva Angliába emigrált, ott fejezte be tanulmányait. Szociális munkásként dolgozott, a társadalmi integráció kérdéseivel foglalkozott, több szakkönyvet írt, több egyetemen tanított. (A Heimler családról bővebben írt Szántóné dr. Balázs Edit történész.)

A Napfogyatkozás után címmel 2015­-ben megjelent kötet Heimler Jenő három verseskönyvét fogja össze: az 1939­-es Örök hajnalt, az 1943-­as Vallomás a szóhoz címűt, valamint az 1946­-os Napfogyatkozás utánt. Heimler Jenőt ígéretes költőnek tartották, az emigrációban már nem foglalkozott költészettel. De sokat írt. A köd éjszakája című könyve például 1959­-ben jelent meg angol nyelven (Night of the mist), a magyar eredetije sajnos elveszett (remélhetőleg egyszer előkerül). A Napfogyatkozás után címmel Jeruzsálemben 2015­-ben megjelent „Heimler­-összes” létrejöttében ugyancsak szerepe volt Goldmann Mártának, az előszó fordítójának, Murai Gáborral együtt szerkesztőjének.

heimler_erno_es_felesege

Dr. Heimler Ernő és felesége, Lax Mária

„A csalódásban rejlő lehetőségek.” Ezt a címet választotta Miriam Bracha a Heimler Jenő életét és tevékenységét bemutató, személyes mozzanatokat sem nélkülöző előadása címének. Miriam 1977-­ben Berlinben ismerte meg Heimler professzort: „Öt éve oktatta itt módszerét üldözői gyermekeinek.” A Heimler-­módszer ­ – amelynek alapja a túlélés, a túlélhetőség kérdése ­- az egyéni traumák feldolgozásához, az alkalmazkodáshoz nyújt segítséget, a társadalmi beilleszkedés, visszailleszkedés, helytállás érdekében. Az elviselhetetlen Auschwitz­-trauma elviseléséhez gyerekkori emlékekből erőt merítő Heimler Jenő szerint „a normális működéshez állandóan át kell alakítanunk a csalódottságunkat elégedettséggé”. A Heimler­-módszert az Életben maradni a társadalomban (Survival in society) című 1975­-ös kötetében foglalta össze. Tíz évvel később Gyógyító visszhang címmel írt könyvet. Miriam maga is diplomázott a Heimler-­módszerből. Egyébként Brigitte Schultzként született Kelet­-Németországban, 11 éves volt, amikor egy nagymama-látogatás után a falon túl: Nyugat­-Németországban maradt a család. Nem véletlen hát, hogy fogékony volt a Heimler­-tanításra, melynek alapállítása, hogy „az emberek jók, képesek a hátrányból erőt kovácsolni”. Ars poetica­szerűen: „Ne kérdezd, miért fáj ­- csak azt, hogy mit kezdhetsz vele!”

heimler_jeno_napfogyatkozas_utan

A három kötetet egyesítő új könyv, a címlapon a 17 éves Heimler Jenő. Fotó: Cseh Gábor, Miriam Bracha archívuma

Az biztos, hogy a Gyöngyös­-parton sétálva velünk lehet Heimler Jenő verse is, az Idegen ember vagyok: „Süket füllel is hallom a Gyöngyöst, / Hunyt szemmel is járom az utat, / És előre tudom így tavasz felé, / Hogy melyik fán milyen levél fakad. / De nekem mégis idegen a május, / És olyan messze van minden régi emlék. / Idegen ember vagyok e vidéken, / És olyan szívesen idegenbe mennék.”

Forrás: Vas Népe / szerző: Ölbei Lívia

Fotógaléria az eseményről itt tekinthető meg. (Forrás: ugytudjuk.hu, fotó: Ohr Tibor)

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.