Holokauszt-megemlékezés a szombathelyiektől a szombathelyiekért

Vasárnap a Szombathelyi Zsidó Hitközség holokauszt-megemlékezést tartott a Szombathelyről és környékéről elhurcolt mártírok emlékére a deportálások 71. évfordulóján. Márkus Sándor, a hitközség elnöke elmondta, minden év július első vasárnapján tartandó megemlékezés az egyik legnagyobb ünnepe Szombathely zsidóságának.

1837_9141_holocaustmegemlhcs32__n

”Annyiban tér el az idei megemlékezés, hogy egy szerencsés vétlen folytán nem csak számokat és neveket tudunk a szombathelyről elhurcolt zsidó családokkal kapcsolatban, hanem egy érdekes, értékes és eredményes kutatás is végbement. Emiatt történeteket, sorsokat ismerhettünk meg a nevek és a számok mögött, és augusztusban ezt be is mutatjuk egy kiállítás alkalmával.  Egy új helyszínen a Zrínyi Ilona utca 17-ben, amit hamarosan a Zsidó Kultúra Házának nevezünk.”

Radnóti Zoltán, főrabbi gyászszertartásának megtartása előtt hozzátette: „Nem csak nevek vannak, 71 esztendő telt el a deportálások óta és tudjuk, nem elég az emlékmű, nem elég az elpusztítottak nevének a felírása. Eltelt három generáció a holokauszt óta, és egyre kevesebben vannak, akik túlélték a tragédiát. Ez a pár személy itt áll mellettünk, és példát mutatva járnak előttünk. Mi már csak az egész zsidó mártirológát csak könyvből ismerjük, egy fejezet a történelemkönyvben, két óra az anyagban.”

 

1837_32041_holocaustmegemlhcs18__n

Az Imateremben tartott megemlékezést követően a Batthyány téri emlékfalnál koszorút helyeztek el, majd gyászimával folytatódott az emléknap a Bercsényi utcai temetőben a mártírok és a munkaszolgálatosok emlékművénél.

Gergó Judit, a Magyar Rádió tudósítója riportot is készített a megemlékezésről: Holokauszt megemlékezés 2015 EK

forrás / fotó: frisss.hu

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.