„Itt nyugszik…” – beazonosították az eisenstadti zsidó temető sírköveit

Az eisenstadti zsidó temetőben a közelmúltban azonosítottak be 1082 sírkövet, illetve elkészítették azok digitális és helyszíni dokumentációját is. Az Osztrák Zsidó Múzeum 2015. november 8-án (vasárnap) 11 órakor minden érdeklődőt szeretettel vár a kutatás eredményét bemutató, „Itt nyugszik…” elnevezésű ünnepi eseményre, amelyre a Szombathelyi Zsidó Hitközség külön buszt szervez.

Johannes Reiss, az Eisenstadti Zsidó Múzeum vezetője - Múlt és jövő

Johannes Reiss, az Eisenstadti Zsidó Múzeum vezetője – Múlt és jövő

Bár Bernhard Wachstein 1922-es iránymutató publikációjából tudjuk, hogy kiket temettek el az eisenstadti zsidó temetőben (1140 személyt 1117 sírban), a mai napig ismeretlen volt, hogy melyik sír pontosan hol helyezkedik el. Az egykori helyszámok már nem láthatók, a szép, kizárólag héber feliratok részben vagy teljesen olvashatatlanok.

Az Osztrák Zsidó Múzeum munkatársainak mégis sikerült mára a temetőben található 1082 (1105 személy) sírból 1074-et egyértelműen, a kevés hiányzót pedig nagy valószínűséggel azonosítani. Nyolc hónap alatt, rengeteg munkával nem csak egy teljes digitális kiadást készítettek el (fényképpel, helyszínrajzzal, a feliratok sorhű másolataival, életrajzi jegyzetekkel, rokoni kapcsolatok megjelölésével), de minden egyes sírkő egy egyedi, új helyszámot is kapott. Így ma akár QR-kóddal, akár a nyomtatott listák segítségével bármely eltemetett személy sírja egyértelműen megtalálható. A sírok ebben a formában történt feldolgozása világviszonylatban is egyedülálló.

Az eisenstadti régebbi zsidó temető – a bécsi Seegasse-i mellett -, valószínűleg a legrégebbi zsidó temető Ausztriában. Jelentőségét a temető nagysága, illetve az ott eltemetett zsidó emberek személye is növeli. Itt találták meg Burgenland legrégebbi zsidó sírkövét (Hirz Kamen, elhunyt 1679-ben), és itt nyugszik többek között Eisenstadt első rabbija, Meir Eisenstadt rabbi, aki elsőként viselte városa nevét (elhunyt 1744-ben).

A temetőt évente több ezren látogatják a világ minden tájról: rokonok, zarándokok, érdeklődő turisták egyaránt. A sírkövek beazonosítása történeti és kultúrtörténeti szempontból már régóta esedékes volt, és végre a hozzátartozók is megtalálhatják rokonaik sírját. A múzeum fennállása óta ez volt a legnagyobb, sok tekintetben a legfontosabb kutatómunka.

Program:

  • Üdvözlés és a projekt bemutatása: Johannes Reiss
  • Zene: Jeruzsálem sel szahav (előadó:  Slomit Butbul)
  • Köszöntő: LAbg Mag. Thomas Steiner, Eisenstadt szabadváros polgármestere
  • Beszéd és Kaddis: főrabbi Prof. Paul Chaim Eisenberg

Minden látogatónak lehetősége lesz követ helyezni valamelyik sírra. A férfi látogatókat fejfedő viselésére kérik.

A digitális projekt itt megtekinthető.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség buszt szervez az eseményre szombathelyi indulással.

Jelentkezni lehet: Sugár Judit, telefon: 20/569-6569, e-mail: sugijuci@hotmail.com

A régi Eisenstadti Zsidó Temető bejárata

A régi Eisenstadti Zsidó Temető bejárata

Vonatkozó cikk:

Megfejtették a kismartoni zsidó temető sírfeliratait, Múlt-kor, 2015. október 29.

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.