Sukkot – a sátrak ünnepe Mosonmagyaróváron

A Mosoni Zsidó Hitközség meghívására a soproni és győri társhitközségek mellett Szombathelyi Zsidó Hitközség tagjai is szép számmal képviseltették magukat az idei Sukott ünnepen Mosonmagyaróváron, a Fehér Ló Közösségi Házban. Az ünnepet  Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi mutatta be, majd a résztvevők Heisler András, a Mazsihisz elnöke vezetésével a magyarországi, elsősorban a vidéki zsidóság problémáiról beszélgettek. Az alkalom arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a közösségek tagjai megismerjék egymást.

sator9

A mosoni zsidóságot, amely a városrész jelentős közössége volt, a Holocaust idején megsemmisítették, alig ötven fő tért vissza a szülővárosba. Az elmúlt években élénkült meg a közösségi élet, a zsidótemető mellett Holocaust emlékparkot létesítettek, kiadványokat jelentettek meg. Számos rendezvényük mellett minden évben megünneplik a sukottot, a termést betakarításának zsidó ünnepét.

Az őszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte jelzi az ünnep kezdetét, és a peszách-hoz hasonlóan egy hétig ünneplik. Ez alkalommal Mózes és Salamon szentélyavató beszédei kerülnek a liturgia középpontjába. Ez egy fontos mezőgazdasági ünnep volt, hiszen ekkor ünnepelték a termés betakarítását. s ilyenkor adnak hálát Istennek a bőséges termésért. Az ünnep alkalmával egyben kérik Isten áldását a következő év termésére is. De történelmi ünnep is, hiszen ekkor emlékeznek meg a zsidók a negyvenéves pusztai vándorlásról, mely során őseik sátrakban, vagyis ideiglenes hajlékokban laktak.

Fotó: Kertész József

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.