Történelem, rejtőzködő betegségek

Az európai zsidó népesség tagjainak többsége az askenázi zsidó közösség leszármazottja. Kik voltak ők? Merre vezetett útjuk Európában? Erről beszélt Dr. Katona Attila történész a Szombathelyi Zsidó Hitközség Székházában. Az askenázi zsidók között egy ritka betegség, az ún. Gaucher-kór gyakrabban fordul elő. A veleszületett anyagcsere betegségről Dr. Csacsovszki Ottó, a fővárosi Szt. László Kórház orvosa beszélt annak az előadássorozatnak a részeként, amely több budapesti zsidó közösség után a vidéki helyszínek közül elsőként Szombathelyre jutott el.

IMG_20170202_181916

Dr. Katona Attila történész, egyetemi docens több mint 30 fő előtt beszélt az askenázi zsidók történelméről és származásáról. Elmondta, hogy az askenázik az európai zsidó közösség tagjai, akik anyanyelvükként a jiddis nyelvet beszélték. Leszármazottaik a teljes zsidó népesség több mint 80%-át teszik ki. A 19. században az askenázi zsidóság elsősorban az orosz fennhatóság alatt álló lengyel területeken, az Osztrák–Magyar Monarchia területén, Németországban, Észak-Franciaországban élt. Ezt ábrázolja ez az 1881-ben készült térkép is.

Térkép_ 1881

Az askenázi fiatalok életében fontos szerepet játszott, hogy a közösségen belül válasszanak párt, így a vallás és a kultúra ismeretét is továbbadták a fiatalabb generációknak. Azonban így a genetikai eredetű betegségeket nehezebben tudta kiszűrni a szervezet és a közösség, hiszen tovább öröklődött a gyermekeken keresztül.

Dr. Csacsovszki Ottó orvos előadásában egy ritka, de az askenázi zsidók körében gyakrabban előforduló betegségre hívta fel a figyelmet, az úgynevezett Gaucher-kórra. Az öröklődő anyagcsere betegség minden 850-dik askenázi zsidó származású embert érint. Legalább 100 olyan beteg él Magyarországon, akik ebben a kórban szenvednek, és nem tudják, hogy kezelésre szorulnak, pedig a betegség ma már egy egyszerű vércsepp teszt segítségével kimutatható.

Öröklés

„A Gaucher-kór egy veleszületett anyagcsere betegség, amely genetikai eredetű és egy speciális enzimhiány okozza. Főbb tünetei, a krónikus fáradtság, a végtagfájdalom, a bélpanaszok, illetve véralvadási zavarok melyből kifolyólag erős orrvérzés, ínyvérzés, elhúzódó és görcsös menstruáció jelentkezhet. A betegek csontjai törékenyebbek az átlagosnál, gyakran tapasztalható órákig, napokig tartó szin­te elviselhetetlen csontfájdalom. A betegség megjelenhet kora gyerekkorban, fiatal felnőttkorban és időskorban is. A Gaucher-kó­rral érintett gyermekek fejlődése elmarad kortársaikéhoz képest, nemi érésük is csak a tinédzserkor végén jelentkezik. Ma már rendkívül jó eredmények érhetőek el a kór kezelésében, mindezt a biotechnológia és a diagnosztika fejlődése is elősegítette. Ezáltal a kórlefolyás „elmaradása” miatt teljesen egészséges felnőttekről beszélhetünk, akik panaszmentesek, sportolni tudnak, teljes életet élhetnek” – mondta Dr. Csacsovszki Ottó, aki felhívta a figyelmet arra az e-mail címre és telefonszámra is, ahol a témával kapcsolatban akár az egyéni kérdésekre is szívesen válaszolnak.

E-mail: orvos@gaucherkor.hu; közvetlen telefonszám vizsgálatra jelentkezéshez: +36 30 580 92 33.

Az előadások mellett az egészséges táplálkozás fontosságára is igyekezett felhívni a figyelmet a rendezvény. A hagyományos közel-keleti finomságokat a Hitközség hölgy tagjai készítették, így került az asztalra a zöldségek mellé a többi között zsidó tojás, padlizsán- és avokádókrém, illetve gránátalmaszörp is.

IMG_20170202_181916

IMG_20170202_174538

IMG_20170202_173323

IMG_20170202_173355

Szerző/fotó: Tengelits András

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.