Zsidó Udvar és Bazár megnyitó

Bensőséges hangulat, minőségi zene, kultúrák találkozása: ezért szeretik a karneválozók a Zrínyi utcai Zsidó Udvar és Bazár helyszínét, amely muzsikával és változatos előadásokkal gazdagítja a forgatagot.

180823-csg_4225

A legújabbkori karneválok történetébe alig hat éve kapcsolódott be a Zrínyi utcai helyszín, a Curia Iudaica, mégis a nyitottság és a befogadás szimbólumává vált.

180823-csg_4242

“Ez egy olyan közösség itt, amely Szombathelynek egy igen értékes alkotórésze volt, és ma is az.” – Így vélekedett Puskás Tivadar polgármester a karneváli Zsidó Udvar és Bazár megnyitóján csütörtökön este, utalva a közösség aktív kulturális életére. Ugyancsak a békés együttélés fontosságát hangsúlyozta Heisler András, a Mazsihisz elnöke: “A zsidó és a keresztény értékek, a két kultúra egymásra épülése és szimbiózisa, a sokszínűség értékei, és ezen értékeknek a vibrálása példaértékű lehet mások számára, más városok számára is.”

180823-csg_4232

A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke mindkettejüknek emlékplakettel fejezte ki háláját a támogatásért.

A házigazdák tapasztalata szerint a város polgárai szívesen jönnek a karneváli rendezvényükre. “Csak a legjobbakat hallom, mindenki gratulál, mindenki szereti ezt a pár napos együttműködést. Sok mindent tudunk megmutatni abból, ami a miénk, a sajátunk.” – mondta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

Jó alkalom volt a megnyitó arra is, hogy 106. születésnapján köszöntsék Spiegler Elemért. A zsidó hitközség, és egyben Szombathely legidősebb polgára jelképesen egy gyémántdiplomát vehetett át.

A hivatalos ceremóniát koncertek sora követte, a hangulatot a Polgár Tibor – Bujtás Ervin duó alapozta meg. A további programkínálat a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon változatos volt a karneváli hétvégén. Kulhay András főszervező így fogalmazott: “Alapvető volt, amikor az egészet kezdtük, hogy ne csak zenei program legyen, hanem legyenek egyéb kulturális programok, előadások, akár a közgazdaságtan témájában, akár szociológia témájában, előadások vallási témában, tehát teológiai témájú előadások is vannak.”

A Szombathelyi Televízió képes összefoglalója az eseményről:

Forrás: szombathelyi7.hu, fotó: Cseh Gábor

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.