Kapcsolat

Szombathelyi Zsidó Hitközség és Bernstein Béla Kulturális Központ

9700 Szombathely
Batthyány tér 9.

Tel: (36) 94/505-033

E-mail: iroda@szombathelyizsidohitkozseg.hu

Adószám: 19895309-1-18

Bankszámlaszám: 14100172-82277049-01000000 (Sberbank Magyarország Zrt.)

SWIFT (BIC): MAVOHUHB

IBAN: HU04 1410 0172 8227 7049 0100 0000

 

Feliratkozás a hitközség hírlevelére

* indicates required
Támogassa közvetlenül közösségünket:
Köszönjük!

Facebook-skins-post

Ha a közösséghez tartozol, és szeretnél az elsők között értesülni mindarról, ami a szombathelyi kilében történik, csatlakozz facebook csoportunkhoz itt!

 

One Response to Kapcsolat

 1. ÖSSZEFOGLALÁS

  2013. július 7-én, vasárnap került megrendezésre az évi holokauszt megemlékezés Szombathelyen. Az emlékező I.tiszteletre a Hitközség imatermében került sor, melyet a holokauszt állandó kiállítás megnyitása előzött meg. Az emlékünnepen képviseltette magát a Honvédelmi Minisztérium, a Kormányhivatal, az Élet Menete Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, az Orosz Nagykövetség, és még többen. Az emlékezőket Márkus Sándor hitközségi elnök úr és Grünwald Zsolt úr köszöntötték. Felolvasásra került Ilan Mor, Izrael Állam nagykövetének köszöntő levele, valamint Tom Lantos lányának köszöntő levele is. Puskás Tivadar polgármester úr megható emlékbeszédet mondott. A liturgikus funkciókat Gara István kántor úr látta el, aki személyes hangú emlékbeszédet tartott és a gyászimát énekelte. A megemlékezés a zsinagóga melletti emléktáblánál koszorúzással folytatódott, majd a temetőben ért véget, ahol szeretteinkért Kaddist mondtunk.

  Szombathely, 2013. július 7.
  Jonatán

  A BESZÉDEKBŐL

  Márkus Sándor hitközségi elnök úr köszöntőjében kiemelte, hogy mi évezredek óta a parancsolatok népe vagyunk, és most is micvát teljesítünk: emlékezünk szeretteinkre.

  Puskás Tivadar polgármester úr a beszédében a 4228 elpusztított szombathelyi áldozat egyikét, Bárdos Aliz hegedűművész és zenetanár életét emelte ki, és utolsó levelét idézte, aki a szombathelyi gettóból várta munkaszolgálatos férjétől a levelet. A szemtanúk szerint Auschwitzban a hetven éves anyósával karonfogva lépdeltek a gázkamrák felé. A polgármester szerint vállalni kell a múltat, de szembe kell szállni a gyűlölettel. Kifejezte, hogy a mai nap legyen egyben a remény napja is, és ne legyenek soha többé gettók.

  Gordon Gábor úr, az Élet Menete Alapítvány elnöke az általa vezetett alapítvány két legfontosabb tevékenységét hangsúlyozta ki: az emlékezést és az oktatását.

  Dr. Töll László alezredes kihangsúlyozta, hogy a nácik és nyilasok rémtette nem katonai tett volt, hanem gyáva és embertelen tett, a védtelenek ellen.

  Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke Ady Endrét idézte: „Az élet él, és élni akar.” Szerinte ezt a kultúra eszközeivel tudjuk a legmélyebben kifejezni. Felszólított minket, hogy azzal a tudattal lépjünk ki házunk kapuján, és úgy menjünk végig az utcákon, hogy itt vagyunk, és ennek a társadalomnak alakítói vagyunk.

  Gara István kántor úr beszédében azon családokról beszélt, akik közül mindenki meghalt, és már senki sem mond Kaddist értük. Kitért a zsidók „gazdagságára” is, ám a világ azt elfelejti, hogy a zsidók a legszegényebbek, mert a szüleiket, nagyszüleiket vesztették el, őket nem simogathatták a nagyszülők kezei.

Vélemény, hozzászólás?