Példaértékű kezdeményezés két hitközség között

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Szombathelyi Zsidó Hitközség és a Budapesti Zsidó Hitközség Hegedüs Gyula utcai körzete. Az ünnepélyes aláíráson a hitközségek előjárói –  Müncz László körzeti elnök és Márkus Sándor elnök -, valamint dr. Schőner Alfréd főrabbi vettek részt. A főrabbi hangsúlyozta: a most elindult együttműködés példaértékű lehet minden magyarországi zsidó közösség számára.

A szerződés aláírása

A megállapodás létrejöttét a kölcsönös támogatás vezérelte: a jövőben a felek egymás vallási, oktatási- és kulturális életét kívánják segíteni a rendelkezésükre álló szellemi és fizikai eszközökkel. Arra törekednek, hogy minél értékesebb tartalommal töltsék meg az aláírt szerződést.

Vallási területen a másik fél ünnepségein, és évente pár alkalommal a pénteki i’tentiszteletén való részvételt tűzték ki célul, oktatási területen pedig abban állapodtak meg, hogy a Budapesten jelenleg folyó vallási tárgyú oktatásba bevonják a szombathelyi érdeklődőket is, valamint módszertani segítséget nyújtanak a szombathelyi hitközség tagjainak nyelvtanulásához. A szerződés a kulturális és turisztikai területre is kitér, ahol többek között a másik fél tagjai részére tartandó előadások és közös kirándulások szervezését tartják elsődleges feladatnak. Az előljárók abban is egyetértettek, hogy a két vallási közösségnek közösen kell keresnie a fiatalok vallási életbe történő bevonásának lehetőségeit.

Az ünnepélyes aláírás keretében a résztvevők ellátogattak a Zsidó Kultúra Házába is, ahol megtekintették a Szemtől szemben-kiállítást. Az egyedülálló tablókat Kelbert Krisztina történész, a kiállítás kurátora mutatta be a budapesti vendégeknek, akik szívesen látnák a fővárosban a tárlat mobil változatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.