Purim: a szabadulást ünnepelték

­ Ünnepi imával és zenés műsorral ünnepelték meg a purimot a Szombathelyi Zsidó Hitközségben.

WP_20160325_18_29_32_Pro

A zsidóság egyik hagyományos ünnepe a purim, amelynek gyökerei a bibliai Eszter könyvéhez nyúlnak vissza. Az ókori világuralkodó, a perzsa Ahasvérus, azaz Xerxész feleségül vette a héber Hadassát, Esztert. A király főtanácsadója, Hámán szörnyű tervet forralt a zsidók ellen, ki akarta őket végeztetni. Ezt a szándékot akadályozta meg a királynő, azóta ünneplik a zsidók a szabadulásukat. Múlt pénteken a Szombathelyi Zsidó Hitközség imatermében gyülekeztek az ünneplők, a hálaadó imát követően a Bernstein Béla Kulturális Központ emeleti termében folytatódott a program: a Szombathelyi Hit Gyülekezete fiataljai által összeállított műsorral elevenítették fel a régmúlt történéseit.

– Ha tűzön mész át, én veled vagyok, ha folyókon, azok el nem borítanak, ha tűzben jársz, akkor sem égsz el, és a láng meg nem perzsel téged – ­ énekelte Talabér László, a szombathelyi gyülekezet kántora. ­

– Olyan dalokat választottunk, amelyek a szívhez szólnak ­ – mondta el a műsort rendező Zsákai Zoltán, majd hozzátette: keresztényként felemelő együtt ünnepelni zsidó testvéreinkkel, akiktől a mai napig rengeteget tanulhatunk. A hivatalos programot követően a jelenlévők megkóstolhatták az ünnepi ételeket, például a „hámánfüle” nevű süteményt, de nem maradt el a közös örömzenélés sem.

Forrás: Vas Népe / szerző: Cseszkó Tamás

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

Comments are closed.